Πρόεδρος Eldorado: «Ομηρος πολιτικών σκοπιμοτήτων» η επένδυση

Πρόεδρος Eldorado: «Ομηρος πολιτικών σκοπιμοτήτων» η επένδυση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ειδική περίπτωση χαρακτήρισε -εμμέσως πλην σαφώς- την Ελλάδα ο Τζορτζ Μπερνς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προ ολίγου στο ξενοδοχείο Hilton.

Στη συνέντευξη Τύπου, πλαισιωμένος από τα ηγετικά στελέχη της Ελληνικός Χρυσός (Εντουάρντο Μούρα, Δημήτρης Δημητριάδης) και στον απόηχο της ανακοίνωσης της εταιρείας ότι θα αναστείλει εντός δέκα ημερών όλες τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι η εταιρεία του «δεν αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα στην Τουρκία» ούτε «οπουδήποτε αλλού δραστηριοποιείται». Πρόσθεσε ότι αν γνώριζε τι επιφύλασσε η Ελλάδα για την Eldorado Gold, δεν θα προχωρούσε ποτέ στην επένδυση, και ανέφερε ότι σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης, το 90% των 2.400 εργαζομένων, της εταιρείας και των εργολάβων με τους οποίους συνεργάζεται, θα χάσουν τη δουλειά τους.

Ωστόσο το κορυφαίο στέλεχος της Eldorado Gold δήλωσε επανειλημμένως την πεποίθησή του ότι θα βρεθεί διέξοδος, η εταιρεία θα λάβει τις άδειες που ισχυρίζεται ότι έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα και το έργο θα προχωρήσει. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» της τοπικής κοινότητας στην Χαλκιδική είναι υπέρ των εξορύξεων και τόνισε ότι οι ενστάσεις όσων εναντιώνονται στην επένδυση έχουν κριθεί ως αβάσιμες (όπως ανέφερε, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει 18 φορές υπέρ της εταιρείας). «Δεν γίνεται οι εγκρίσεις αδειών να καθίστανται όμηροι πολιτικών σκοπιμοτήτων ή των απόψεων μίας ηχηρής μειοψηφίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπερνς ξεκίνησε την ομιλία του επικαλούμενος δηλώσεις του κ. Τσίπρα όπως είχαν καταγραφεί σε ρεπορτάζ της «Κ», στις οποίες καλούσε τα υπουργεία να «συντονίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υποστήριξη και την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την εκκίνηση επενδυτικών σχεδίων που έχουν ωριμάσει, χωρίς καθυστερήσεις και υπερβολική γραφειοκρατία». Δυστυχώς, όπως είπε, «η στρατηγική του πρωθυπουργού δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα στην περίπτωση της επένδυσης της Eldorado Gold».

Ο επικεφαλής της καναδικής εταιρείας ανέφερε ότι στους πέντε μήνες που έχει αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Eldorado Gold έχει στείλει τρεις επιστολές στον πρωθυπουργό ζητώντας συνάντηση.

Όλες οι επιστολές του, είπε, έμειναν αναπάντητες, ενώ δεν γνωρίζει καν πιο είναι το αντικείμενο της διαιτητικής διαδικασίας που προτίθεται να ξεκινήσει η κυβέρνηση κατά της Eldorado Gold. Τόνισε ότι η απόφαση για πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της εταιρείας στην Ελλάδα «δεν πάρθηκε ελαφρά τη καρδία», αλλά λόγω της επίμονα παρακωλυτικής στάσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Πώς μπορώ να εξηγήσω στους μετόχους μας, πολλοί από τους οποίους είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, ότι [η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις επιχειρήσεις] όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;»

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή