Δεν υπέστη ζημία το ΤΣΠΕΑΘ, λέει ο εισαγγέλεας για το δομημένο ομόλογο

Δεν υπέστη ζημία το ΤΣΠΕΑΘ, λέει ο εισαγγέλεας για το δομημένο ομόλογο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπέστη οικονομική ζημιά το ΤΣΠΕΑΘ, το Ταμείο των Δημοσιογράφων, από την αγορά ομολόγου αξίας 130 εκατομμυρίων ευρώ , σύμφωνα με την πρότασης της εισαγγελέως της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση που απασχολεί για χρόνια τις δικαστικές αρχές.

Η μη ύπαρξη ζημίας για το Ταμείο των Δημοσιογράφων προέκυψε από πραγματογνωμοσύνη που διατάχθηκε στο πλαίσιο της έρευνας των δικαστικών αρχών για την υπόθεση και με βάση αυτό το δεδομένο, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να απαλλαγούν και οι δέκα κατηγορούμενοι που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, Ταμείου των Δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ) έχουν παραπεμφθεί οι Δημ. Καπράνος (πρωην πρόεδρος ΤΣΠΕΑΘ) Νικ. Δεσποτόπουλος (πρωην προεδρος νοσοκομείου Μεταξά) Παν. Δεμέστιχας, πρόεδρος του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), Γιώργος Παπαμαρκάκη, ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), καθώς και οι Δ. Παστελάκος, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλος, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρης.

Εξ' αρχής ο κ. Καπράνος είχε πει πως «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του ελληνικού Δημοσίου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και έπειτα από διαπραγματεύσεις πουλήθηκε για 133.100.000 ευρώ και άρα ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».

Αντίθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για πλημμέλημα τόσο ο Δημήτρης Καπράνος όσο και ο πρώην προέδρος του νοσοκομείου «Μεταξά» για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Το σκέλος αυτό της υπόθεσης αφορά η κίνηση εμβασμάτων ύψους 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, των οποίων εμφανίζεται ως αποδέκτης ο κ. Καπράνος, λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το Ταμείο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Καπράνος έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα που κινήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό προήλθαν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών.

Ωστόσο, η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε οτι η δωροδοκία τελέστηκε άπαξ το 2006 και δεδομένου οτι τότε τιμωρείτο ως πλημμέλημα, θα πρέπει οι δύο κατηγορούμενοι να καταδικαστούν για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος και όχι σε βαθμό κακουργήματος όπως τους έχει αποδοθεί. Ως προς το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε να κριθούν ένοχοι μόνο για το σκέλος του χρηματικού ποσού που άπτεται της δωροδοκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή