ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό εξέταση δείγματα και από τα καύσιμα του Blue Star Patmos για τη ρύπανση στον Σαρωνικό

ypo-exetasi-deigmata-kai-apo-ta-kaysima-toy-blue-star-patmos-gia-ti-rypansi-ston-saroniko-2209252

Εντολή να ληφθούν δείγματα από τα καύσιμα του πλοίου «Αγία Ζώνη», αλλά και του πλοίου Blue Star Patmos που έφθασε τις ίδιες μέρες στην περιοχή του Περάματος, έδωσε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να διακριβωθεί, ποιο πλοίο ευθύνεται για την ρύπανση του Σαρωνικού.

Αφορμή αποτέλεσε η αναφορά του επικεφαλής της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Αγία Ζώνη ΙΙ», Fos Petroleum, κ. Θεόδωρου Κουντούρη, ότι το πετρέλαιο που έφτασε μέχρι τις ακτές της Γλυφάδας και της Βούλας ίσως και να μην είναι μόνο από το δικό του πλοίο, αλλά και από το «Blue Star Patmos», το οποίο ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά. Ωστόσο, όπως ανέφερε το Λιμενικό Σώμα υπήρξε διαρροή καυσίμων σε έκταση 350 τ.μ. περιμετρικά της πλωτής δεξαμενής όπου επιχειρήθηκε να ανελκυστεί, αλλά το εν λόγω περιστατικό ήταν πολύ μικρότερης έκτασης και αντιμετωπίστηκε πολύ ευκολότερα, μέσω της άμεσης πόντισης πλωτού φράγματος.

Σχετικά με ενδεχόμενη αδυναμία να εξασφαλιστούν αποζημιώσεις πέραν κάποιου συγκεκριμένου ποσού από την εταιρεία που έχει ασφαλίσει το πλοίο, το Λιμενικό διευκρινίζει ότι τα επιπλέον ποσά μπορούν να αντληθούν από το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων από Ρύπανση Πετρελαίου (IOPC Fund), το οποίο χορηγεί αποζημιώσεις, υπό τον όρο ότι ο αιτών αποδεικνύει τη ζημιά του με βάση τους κανόνες που ορίζει το ίδιο το Ταμείο.