Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίζει για την υπόθεση Φίλου

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποφασίζει για την υπόθεση Φίλου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών θα εξετάσει την προσεχή Τρίτη την υπόθεση του Κρίτωνα Φίλου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2002 για ανθρωποκτονία ασθενούς από πρόθεση, κατείχε θέση καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και ήταν διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Ο κ. Φίλος πρωτόδικα αθωώθηκε, ωστόσο το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών τον καταδίκασε. Κατόπιν ο ίδιος προσέφυγε στον Αρειο Πάγο και το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε λόγω κακοδικίας την απόφαση του Εφετείου και τον παραπέμπει σε νέα δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 18 Μαρτίου του 2019. Με βάση την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγου ζήτησε ο κ. Φίλος να επανέλθει στη θέση του, παύοντας την αποχή καθηκόντων και συγχρόνως τη γνώμη της Συγκλήτου.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, είχε διαγράψει τον κ. Φίλο λόγω διοικητικής αργίας και παύσης άσκησης ιατρικού έργου.Τώρα φέρεται να μην αποφασίζει να τον εγγράψει εκ νέου στα μητρώα του, εάν δεν έχει προηγουμένως πάρει θέση η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Βορειότερα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την ανάκληση της απόφασης που είχε λάβει σε συνεδρίασή της τον περασμένο Ιούλιο, σχετικά με τη δυνατότητα παιδιών καθηγητών να συμμετέχουν σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών χωρίς να καταβάλλουν δίδακτρα, αποφάσισε χθες ομόφωνα η Σύγκλητος του ιδρύματος. «Η Σύγκλητος, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που δημιουργήθηκε και προκειμένου να προστατεύσει το κύρος του ιδρύματος, αποφασίζει ομόφωνα να ανακαλέσει την απόφαση από τις 26 Ιουλίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιδρύματος. «Η εισήγησή μου για ανάκληση της προηγούμενης απόφασης στηρίχθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης του κύρους του πανεπιστημίου μέσα στις συνθήκες της άδικης επίθεσης που δέχτηκε αδικαιολόγητα, με την παρερμηνεία και γενίκευση της αρχικής απόφασης, προκαλώντας έναν απίστευτο κοινωνικό αυτοματισμό», δήλωσε (ΑΠΕ) ο κ. Αντώνης Τουρλιδάκης. Πρόσθεσε επίσης πως «οι καθηγητές, τους οποίους αφορούσε η απόφαση, δεν δέχτηκαν τη δυνατότητα απαλλαγής από τα δίδακτρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αρχική απόφαση αφορούσε την αντιμετώπιση ενός ηθικού προβλήματος, που είχε να κάνει με την καταβολή διδάκτρων από έναν καθηγητή προς το μεταπτυχιακό της σχολής στην οποία εργάζεται, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν κατά 65% σε επιπλέον εισόδημα για τους συναδέλφους καθηγητές που διδάσκουν στο ίδιο πρόγραμμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή