Για όλα φταίνε… ο ήλιος και το μαζούτ

Για όλα φταίνε… ο ήλιος και το μαζούτ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση ότι η ζημιά που έχει προκληθεί από την πετρελαιοκηλίδα είναι περιορισμένη και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά εξέφρασε χθες η ηγεσία των υπουργείων Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος. Παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις, υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε η παραμικρή καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ απέδωσαν τη ρύπανση παραλιών της νότιας Αθήνας και της Σαλαμίνας στη συμπεριφορά του μαζούτ στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Η «μάχη της πετρελαιοκηλίδας» συνεχίστηκε χθες στη θάλασσα και την ξηρά, με τη συμμετοχή και των πέντε βασικών εταιρειών απορρύπανσης στη χώρα μας.

«Η βύθιση του πλοίου έγινε ξημερώματα, υπολογίζουμε μέσα σε ένα τέταρτο. Στις 5.30 έφθασε το πρώτο αντιρρυπαντικό πλοίο του λιμενικού, στις 6.15 ανατέθηκε σε ιδιώτη [το έργο της απορρύπανσης], στις 9.30 είχαν μπει πλωτά φράγματα, στις 10 άρχισε η στεγάνωση του πλοίου. Πείτε μου πώς καθυστερήσαμε», υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Διερωτηθήκαμε και εμείς γιατί από τη στιγμή που είχαμε βάλει τα φράγματα έγινε διαρροή. Μας δόθηκε η εξήγηση ότι το μαζούτ, όταν το κλίμα είναι ψυχρό το βράδυ, φεύγει προς τα κάτω και τα θαλάσσια ρεύματα το μεταφέρουν από δω και από εκεί και όταν θερμαίνεται ξαναβγαίνει στην επιφάνεια». «Είναι εντυπωσιακό ότι σε 3,5 ώρες είχε γίνει ανάθεση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία στους ιδιώτες και ήδη στις 7.10 είχε γίνει επιθεώρηση από αεροπλάνο και είχαν καταδυθεί οι δύτες και βιντεοσκοπούσαν το ναυάγιο», προσέθεσε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Γενικά οι δύο υπουργοί εμφανίστηκαν μάλλον καθησυχαστικοί. «Δεν θα το χαρακτήριζα καταστροφή. Είναι ένα περιβαλλοντικό ατύχημα σε θαλάσσια περιοχή, το οποίο αντιμετωπίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος. «Οικοσυστημικά, η βλάβη δεν είναι αναντίστρεπτη (sic). Το περιστατικό θα αξιολογηθεί μετά από μια εβδομάδα [από το ΕΛΚΕΘΕ]». Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Αλέξανδρος Λαγουρός, στην αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας δεν χρησιμοποιούνται χημικά «διασκορπιστικά», καθώς απαγορεύονται από την εθνική νομοθεσία. «Προσπαθούμε με ήπια μέσα να κάνουμε ανάκτηση του μαζούτ από τη θάλασσα», ανέφερε.

Σε ερώτηση της «Κ», αν η εξέλιξη του περιστατικού θέτει εν αμφιβόλω το επιχειρησιακό μοντέλο διαχείρισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε μάλλον ασαφώς, ότι «εκ των πραγμάτων θα αναδειχθούν αδυναμίες, που θα ληφθούν υπόψη αν χρειαστεί να επαναπροσδιοριστεί ο εθνικός σχεδιασμός». Ο κ. Φάμελλος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι η χώρα μας προωθεί συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ για την από κοινού αντιμετώπιση σημαντικών περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. Μικρές πετρελαιοκηλίδες, πάντως, συνέχισαν και χθες να καταλήγουν σε παράκτιες περιοχές της Αθήνας, από την Πειραϊκή και το Φάληρο έως τη Βούλα, με τις υπηρεσίες της Περιφέρεια Αττικής να ενημερώνουν κολυμβητές και αλιείς να αποφύγουν την πληγείσα περιοχή.

Διεκδίκηση αποζημιώσεων

Οι δήμοι και φορείς των νοτίων προαστίων και της Σαλαμίνας ετοιμάζονται να διεκδικήσουν δικαστικά αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή