ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ομάδα από το Ρότερνταμ για τη ρύπανση

16s10rp

Την αποστολή εξειδικευμένης ομάδας από το λιμάνι του Ρότερνταμ που θα συνδράμει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της ρύπανσης του Αργοσαρωνικού, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, Ahmed Aboutaleb, στο πλαίσιο του Athens Mayors’ Forum που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.

Στη συνάντηση, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ήταν παρούσα και η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου, η οποία ευχαρίστησε και τους δύο δημάρχους για την πρωτοβουλία. Παράλληλα, με την ομάδα των ειδικών που θα έρθουν αύριο στην Ελλάδα, ο κ. Ahmed Aboutaleb ενημέρωσε ότι έχει ήδη ζητήσει από την ολλανδική κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Περιβάλλοντος την παροχή και τεχνικής βοήθειας. Είναι σημαντικό ότι η πόλη του Ρότερνταμ, εξαιτίας του μεγάλου λιμανιού, διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.

Ο Γιώργος Καμίνης, στη σύντομη παρέμβασή του, ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει βοήθεια λόγω της επικοινωνίας με πολλές πρωτεύουσες στο πλαίσιο του δικτύου ανθεκτικών πόλεων. «Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε, δεν επιθυμούμε να υποκαταστήσουμε τα αρμόδια υπουργεία. Η ευθύνη και η πρωτοβουλία ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση», τόνισε.

Νωρίτερα χθες πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Δημάρχων για τις 100 «ανθεκτικές» πόλεις. Η Συμβουλευτική Επιτροπή αποτελείται από τους δημάρχους των 11 πιο δραστήριων δήμων – μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, του δικτύου των 100. Ως αστική ανθεκτικότητα ορίζεται η ικανότητα των πόλεων να αντέχουν, να προσαρμόζονται και να αναπτύσσονται απέναντι σε χρόνιες πιέσεις (κοινωνικές, περιβαλλοντικές ή οικονομικές) και σε απρόσμενες κρίσεις και καταστροφές (καταστάσεις έκτακτης ανάγκης).

Το Athens Mayors’ Forum πραγματοποιήθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο της Αθήνας στο πλαίσιο του 5ου Athens Democracy Forum.