Δίκη Χ.Α.: «Επιχειρούσε διείσδυση σε αστυνομία, στρατό»

Δίκη Χ.Α.: «Επιχειρούσε διείσδυση σε αστυνομία, στρατό»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη δομή, τις πρακτικές και την εσωτερική λειτουργία του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής κατέθεσε, ενώπιον του δικαστηρίου όπου διεξάγεται η πολύκροτη δίκη, πρώην στέλεχος του κόμματος, που διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή έως το τέλος του 2013.

Ο Ηλίας Σταύρου, που απομακρύνθηκε από τη Χ.Α. λίγους μήνες μετά την έναρξη των δικαστικών ερευνών για εκτεταμένη εγκληματική δράση από στελέχη, βουλευτές και μέλη της Χ.Α., εξετάσθηκε ως μάρτυρας κατηγορητηρίου, δίδοντας στοιχεία και λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής κατά διαφωνούντων και αντιπάλων.

Ο μάρτυρας, δικηγόρος το επάγγελμα, χαρακτήρισε τη Χ.Α. εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα με ναζιστική ιδεολογία και με πρακτικές εκφοβισμού και ρατσισμού προς άτομα που για διάφορους λόγους αποτελούσαν στόχο του σκληρού της πυρήνα.

Κατόπιν εντολών

Ο Ηλίας Σταύρου αναφέρθηκε στον κυρίαρχο ρόλο του Νίκου Μιχαλολιάκου στο κόμμα και στη λήψη των αποφάσεών του, ενώ τόνισε πως όλες οι επιθέσεις ή βιαιοπραγίες χρυσαυγιτών γίνονταν κατόπιν εντολών. Σόκαρε η κατάθεσή του στο σημείο που εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Χ.Α. είναι κόμμα με ναζιστική ιδεολογία, «που στόχο έχει την εγκαθίδρυση μονοκομματικού κράτους με την κατάργηση κάθε κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Στο πλαίσιο της κατάθεσής του που βασίστηκε σε προσωπική γνώση των «έσω» της Χ.Α., ο δικηγόρος ανέφερε ότι η Χρυσή Αυγή σε «κεντρικό επίπεδο επιχειρούσε να έχει διείσδυση στην αστυνομία, στον Στρατό και να είναι κοντά στην Εκκλησία», προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως ήταν διαδεδομένη πρακτική να υπάρχουν προσωπικοί φάκελοι μελών και στελεχών με έκνομες ενέργειες, κυρίως κατά μεταναστών, ώστε να μπορούν να τους έχουν «στο χέρι» σε περίπτωση που ήθελαν να αποστασιοποιηθούν ή να καταγγείλουν εγκληματικές δράσεις της οργάνωσης.

Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένο περιστατικό με μέλος της Χ.Α. που είχε λάβει μέρος σε ξυλοδαρμό Πακιστανού.

Ο Ηλίας Σταύρου μίλησε και για τα ναζιστικά σύμβολα που χρησιμοποιούσε η Χ.Α., λέγοντας πως δεν υπήρχε εμφανώς στα γραφεία τους αγκυλωτός σταυρός, «κάτι τέτοιο», είπε, «θα ήταν αυτοκτονικό», ωστόσο πρόσθεσε ότι ορκίζονταν με τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας πίσω τους και χρησιμοποιώντας τους ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Ο μάρτυρας απέφυγε ευθέως να χαρακτηρίσει τη Χ.Α. εγκληματική οργάνωση, όταν ρωτήθηκε σχετικά, ενώ η κατάθεσή του θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου και συνεχίζεται η δίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή