ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος πρόεδρος στον Αρειο Πάγο ο Βασ. Πέππας

neos-proedros-ston-areio-pago-o-vas-peppas-2209755

Σε αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης προχώρησε η κυβέρνηση, επιλέγοντας με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ως νέο πρόεδρο του Αρείου Πάγου τον αρεοπαγίτη Βασίλειο Πέππα, ο οποίος θα αναλάβει τη διοίκηση της Δικαιοσύνης για τα δύο επόμενα χρόνια.

Το υπουργικό συμβούλιο, κάνοντας δεκτή σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, επέλεξε τον κ. Πέππα αφήνοντας «εκτός» όλους τους αντιπροέδρους του ανωτάτου δικαστηρίου και «κατεβαίνοντας» στην επετηρίδα των αρεοπαγιτών για να επιλέξει νέο πρόεδρο. Ο κ. Πέππας, έμπειρος δικαστικός και με μακρά επιτυχή δικαστική διαδρομή, σε δήλωσή του μετά την επιλογή του από το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το στίγμα της «πολιτικής» που θα ακολουθήσει, επικεντρώνοντας στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης, την αποτελεσματικότητα. «Διαχρονικό και επιτακτικό αίτημα των συμπολιτών μας και της πολιτείας είναι η αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στο αίτημα αυτό».
Ποιοι έμειναν «εκτός»

«Εκτός» έμειναν πρωτίστως δύο αντιπρόεδροι, οι υποψηφιότητες των οποίων είχαν απασχολήσει για καιρό τις σχετικές διεργασίες της κυβέρνησης. Τόσο ο Δημήτριος Κράνης, αντιπρόεδρος στον Α.Π. και πρόεδρος στην Εθνική Σχολή Δικαστών, όσο και η Ειρήνη Κιουρτσόγλου – Πετρουλάκη, επίσης αντιπρόεδρος του Α.Π., υπήρξαν επί μακρόν υποψήφιοι για την προεδρία του ανωτάτου δικαστηρίου, χωρίς τελικά η κυβέρνηση να επιλέξει έναν από τους δύο, αν και ο κ. Κράνης συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από τους ανώτατους δικαστές κατά την ακρόασή τους από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Πάντως, η επιλογή Πέππα, όπως εκτιμάται, αναμένεται να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του δικαστηρίου και στην εμπέδωση, όπως τονίζουν δικαστικές πηγές, κλίματος ηρεμίας στη Δικαιοσύνη, σε μια χρονική συγκυρία όπου απαιτούνται σημαντικές κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπισθούν παθογένειες ετών του δικαστικού μας συστήματος.

Η προσωπικότητα, άλλωστε, του νέου προέδρου εκτιμάται ότι προσφέρεται για στιβαρή διοίκηση, αλλά και για καλές σχέσεις με όλους στον Αρειο Πάγο. Ο κ. Πέππας, που γεννήθηκε το 1952, θα παραμείνει στην κορυφαία θέση της δικαστικής ιεραρχίας έως τον Ιούνιο του 2019. Εγινε δικαστής το 1979 και κατά καιρούς χειρίστηκε ευαίσθητες και σοβαρές υποθέσεις. Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο, χθες, αποφάσισε και για τους νέους αντιπροέδρους στον Α.Π. καλύπτοντας ισάριθμες θέσεις που είχαν μείνει κενές από τον Ιούνιο, επιλέγοντας τους αρεοπαγίτες Μαρία Γαλάνη (ψηλά στη δικαστική επετηρίδα, είχε προταθεί μαζί με τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και για την προεδρία του Α.Π.), Γεώργιο Λέκκα, Αγγελική Αλειφεροπούλου, Πηνελόπη Ζωντανού, Μαρία Χυτήρογλου. Ωστόσο, παραλήφθηκαν και καθ’ όλα άξιοι δικαστικοί λειτουργοί που είχαν σειρά στη δικαστική επετηρίδα, μεταξύ των οποίων ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και όλοι, αντιπρόεδροι και αρεοπαγίτες, όσοι είχαν μόνον ένα χρόνο παραμονής στο δικαστικό σώμα (Ιούλιο 2018).

Να σημειωθεί ότι από παραδρομή αρχικά έγινε γνωστό πως μεταξύ των νέων αντιπροέδρων ήταν και η Ειρήνη Καλού, κάτι που τελικά δεν ίσχυε.