ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λουκέτο σε σχολείο των Φούρνων Ικαρίας από τους γονείς

loyketo-se-scholeio-ton-foyrnon-ikarias-apo-toys-goneis-2209778

«Είμαστε ακριτική περιοχή. Η μείωση του αριθμού των δασκάλων στο σχολείο θα έχει επίπτωση στην ποιότητα του έργου και ευρύτερα θα επηρεάσει το νησί, καθώς δεν αποκλείεται κάποιοι γονείς να σκεφτούν να φύγουν», παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ» η Μαρία Παπαϊωάννου, υπεύθυνη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Φούρνων, που χθες έβαλε λουκέτο στο σχολείο.

Οι γονείς διαμαρτύρονται διότι το Δημοτικό «έχασε» δύο θέσεις δασκάλων και από εξαθέσιο υποβαθμίσθηκε σε τετραθέσιο. Ετσι στο σχολείο θα υπηρετούν τέσσερις δάσκαλοι, οι δύο εκ των οποίων θα είναι υπεύθυνοι για δύο τάξεις (Γ’- Δ’ ο ένας, Ε’-Στ’ τάξη ο δεύτερος). Και αυτό παρότι φέτος υπάρχουν 37 μαθητές από 32 πέρυσι.

Σύμφωνα με την κ. Παπαϊωάννου, ο σχεδιασμός για τη μετατροπή του σχολείου σε τετραθέσιο είχε γίνει από το 2013-2014, αλλά μετά τις αντιδράσεις των γονέων το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, για τη νέα σχολική χρονιά γνωστοποιήθηκε ότι τελικά το σχολείο θα υποβαθμισθεί. «Το λιγότερο που θα μπορούσε να μας προσφέρει η πολιτεία είναι ένα καλό σχολείο. Ενα τετραθέσιο σχολείο θα απορροφήσει λιγότερες ειδικότητες εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του ολοήμερου προγράμματος. Η εποχή είναι πολύ απαιτητική για τις δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα παιδί. Κάποιος γονιός που διακρίνει κάποιες δυνατότητες στο παιδί του θα αναγκασθεί να αλλάξει τόπο. Tο θέμα θα πρέπει να εξεταστεί με γνώμονα τη νησιωτικότητα και τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας».

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί η δημοσιοποίηση του αιτήματος γονέα σε νησί του Βορείου Αιγαίου προς τους δασκάλους να μη διδάξουν στο παιδί του τις ενότητες από το βιβλίο Θρησκευτικών που παρουσιάζουν άλλες θρησκείες (π.χ. Ισλάμ, ιουδαϊσμό). Ωστόσο, εφόσον το παιδί θα παρακολουθεί το μάθημα των Θρησκευτικών, δεν μπορεί να επιλέξει ποια κεφάλαια θα διδαχθεί.