Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός κρουσμάτων ιλαράς

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός κρουσμάτων ιλαράς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχή αύξηση καταγράφουν τα περιστατικά ιλαράς στη χώρα μας, με τους ειδικούς να κάνουν έκκληση για πλήρη εμβολιασμό τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Εως και χθες το μεσημέρι είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων 166 κρούσματα ιλαράς με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα (κυρίως Αττική και Πελοπόννησο). Σύμφωνα μάλιστα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για το ερχόμενο διάστημα δεν μπορεί να αποκλειστεί αύξηση των κρουσμάτων και επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Στην πλειονότητά τους, οι ασθενείς με ιλαρά είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας, και κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά (σχεδόν το 75% των περιστατικών αφορά σε αυτό τον πληθυσμό), αλλά και ενήλικες 25 έως 44 ετών από τον γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Μάλιστα, η ιλαρά «χτύπησε» και το ΕΣΥ και όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, στο Θριάσιο νοσοκομείο έχουν προσβληθεί ένας γιατρός, δύο νοσηλευτές και δύο υπάλληλοι κυλικείου από τη νόσο. Η ομοσπονδία κατηγορεί το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ για εγκληματική καθυστέρηση και αναφέρει ότι «αν και τα κρούσματα εμφανίστηκαν πριν από ένα μήνα, μόλις πριν από λίγες ημέρες το ΚΕΕΛΠΝΟ έστειλε οδηγία στα νοσοκομεία για έλεγχο αντισωμάτων στους επαγγελματίες που γεννήθηκαν μετά το 1972 και δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς». Υποστηρίζει παράλληλα ότι το υπουργείο και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν φρόντισαν να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα αντιδραστήρια για να γίνεται ο έλεγχος αντισωμάτων ιλαράς, ούτε με τα απαραίτητα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ΜΜR (ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας) παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Συγκεκριμένα, για τους ενήλικες αναφέρεται ότι όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Για τα παιδιά η πρώτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 12 μηνών και η δεύτερη τρεις μήνες μετά, ή σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου τέσσερις εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, ξεκινά και η περίοδος εμβολιασμού έναντι της εποχικής γρίπης, που σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς θα πρέπει να γίνεται ιδανικά πριν από το τέλος Οκτωβρίου, ώστε να προλάβει ο οργανισμός να αναπτύξει τα απαραίτητα αντισώματα έναντι του ιού. Χθες, ο γ.γ. δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, εξέδωσε εγκύκλιο με τις οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό της φετινής περιόδου, εστιάζοντας κυρίως στις ευπαθείς ομάδες κινδύνου για σοβαρή νόσηση (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, χρόνιοι πάσχοντες, εγκύους, παχύσαρκα άτομα, φροντιστές βρεφών και ασθενών, εκπαιδευτικοί κ.ά.) καθώς και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ζητεί από τον ΕΟΦ να μεριμνήσει για την επάρκεια του εμβολίου στην αγορά (πέρυσι η Ελλάδα εισήγαγε 1.700.000 εμβόλια που έφτασαν οριακά). Επίσης, καθιστά υπεύθυνες τις διοικήσεις των νοσοκομείων και το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στο ΕΣΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή