Μάχη με τη λάσπη μετά τη νεροποντή στη Σαμοθράκη

Μάχη με τη λάσπη μετά τη νεροποντή στη Σαμοθράκη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολα τα μέτωπα είναι ανοιχτά», δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, καθώς το νησί είναι βαριά κτυπημένο από την καταστροφική νεροποντή που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας και συνεχίστηκε μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Ο πρώτος στόχος είναι να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης λειτουργία στο Κέντρο Υγείας», μας είπε ο κ. Βίτσας. Το Κέντρο Υγείας είχε γεμίσει από όγκους λάσπης, πέτρας και φερτών υλικών, που κατέκλυσαν τη Χώρα της Σαμοθράκης, με αποτέλεσμα να καταστραφούν όργανα και υλικά. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο δημαρχείο του νησιού, καθώς από την πίεση της λάσπης υποχώρησαν ένας τοίχος και μέρος της στέγης, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ακατοίκητο. «Παλεύουμε να δημιουργήσουμε παρακάμψεις στους δρόμους που καταστράφηκαν», λέει ο δήμαρχος, αφού από την ποσότητα του νερού παρασύρθηκε μια γέφυρα, ενώ η νότια πλευρά του νησιού είχε αποκοπεί. «Τέσσερις περιοχές έμειναν χωρίς ύδρευση, τις καλύψαμε με εμφιαλωμένο νερό και μέχρι την Πέμπτη θα έχουμε αποκαταστήσει την υδροδότηση στο μεγαλύτερο μέρος», σημειώνει ο κ. Βίτσας.

Ρωτήσαμε τον δήμαρχο για τις αιτίες της καταστροφής. «Κατ’ αρχάς έπεσε τρομακτικά πολύ νερό. Από κει και πέρα, η Χώρα διασχίζεται από ένα ρέμα, το οποίο σταδιακά από τη δεκαετία του ’50 άρχισε να περιορίζεται από δόμηση, δημοτική και ιδιωτική. Είχαν προηγηθεί μια δύο περιπτώσεις πλημμυρικών φαινομένων, αλλά όχι κάτι σαν το τωρινό», μας είπε. «Οταν αντιμετωπίσουμε τα άμεσα προβλήματα, ο μεγάλος στόχος είναι να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής οχύρωσης της Χώρας», συμπληρώνει.

«Αντικρίσαμε εικόνες καταστροφής στη Χώρα, έπεσαν 237 χιλιοστά βροχής μέσα σε μερικές ώρες», είπε στην «Κ» ο Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Εβρου, που επισκέφτηκε προχθές το νησί. «Η περιφέρεια καταγράφει τις ζημιές σε επιχειρήσεις του νησιού, ενώ ο δήμος τις απώλειες οικοσκευών σε οικίες. Είναι άμεση ανάγκη να υπάρξουν φορολογικές απαλλαγές και οικονομικές ενισχύσεις στους κατοίκους», συμπληρώνει.

Χθες, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου, ύψους 150.000 ευρώ, για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες οι οποίες προέκυψαν από τις ζημιές στις υποδομές.

Στη Σαμοθράκη βρίσκονται κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να καταγραφούν οι ζημιές, ενώ την Τρίτη επισκέφτηκε το νησί ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, προεδρεύοντας σε σύσκεψη συντονισμού της παρέμβασης των Αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή