Ε.Ε.: Παράταση συνοριακών ελέγχων

Ε.Ε.: Παράταση συνοριακών ελέγχων

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην παράταση εσωτερικών ελέγχων ανάμεσα στα κράτη-μέλη πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία λύση τελευταίας επιλογής, την οποία παρουσίασε χθες ο επίτροπος για τα θέματα μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος. Συγχρόνως, η Επιτροπή προτείνει την είσοδο στη Ζώνη Σένγκεν σε τρεις ακόμα χώρες, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία όταν αυτή γίνει πλήρες μέλος. Η επικαιροποίηση του Κώδικα Σένγκεν βασίζεται στο γεγονός ότι ενόψει των πρόσφατων τρομοκρατικών χτυπημάτων τα κράτη-μέλη πρέπει να νιώθουν πιο ασφαλή.

Η Επιτροπή προτείνει οι συνοριακοί έλεγχοι εντός Σένγκεν να επεκταθούν μέχρι ένα έτος από έξι μήνες που ισχύει σήμερα, αλλά αυτό να γίνεται ύστερα από πολύ πιο αυστηρές διαδικασίες, όπως η υποβολή αναλυτικής αξιολόγησης των κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα που ζητεί παράταση συνοριακών ελέγχων. «Η απουσία ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα συνιστά την ίδια την ουσία του Σένγκεν. Ομως σε έναν κοινό χώρο χωρίς ελέγχους στα σύνορα, οι ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια είναι και αυτές κοινές. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαφυλάξουμε τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ελεύθερη κυκλοφορία αφενός και την ασφάλεια αφετέρου. Και τούτο μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο μέσω ενός συντονισμένου και ενωμένου πλαισίου Σένγκεν, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή