«Ναι» κατά πλειοψηφία για ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

«Ναι» κατά πλειοψηφία για ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκεκριμένη τροχιά δείχνει πλέον η υπόθεση της ανάθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοπονήσου σε ιδιώτη. Προ ημερών το συλλογικό όργανο των δήμων σε μια ακόμα επεισοδιακή συνεδρίαση συναίνεσε κατά πλειοψηφία στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, ενώ το ίδιο κείμενο ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης έχει πλέον αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ωστόσο η υπόθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει καθώς οι δήμοι που αντιτίθενται προαναγγέλλουν νέες προσφυγές.

Η -ήδη αναβληθείσα αρκετές φορές- συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ (του συνδέσμου των δήμων για τα απορρίμματα)  πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου. Το θέμα ήταν η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης που ζήτησε η κυβέρνηση (και ο ιδιώτης) να υπογραφεί ανάμεσα στους δήμους και την Περιφέρεια, για την υλοποίηση της ΣΔΙΤ (σύμπραξης Δημοσίου- ιδιωτών). Όπως και αρκετές προηγούμενες συνεδριάσεις για το ίδιο θέμα, η συνάντηση ήταν επεισοδιακή και κατέληξε εν μέσω αντεγκλήσεων στην αποχώρηση των εκπροσώπων του δήμου Κορινθίων. Τελικά το σχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (22 υπέρ 17 κατά): αντιτάχθηκαν οι δήμαρχοι Σπάρτης, Άργους- Μυκηνών, Βόρειας Κυνουρίας, Τρίπολης και Συκιωνιών, ενώ υπερψήφισαν την πρόταση οι δήμαρχοι Καλαμάτας, Ναυπλιέων, Ευρώτα, Τριφυλίας, Πύλου- Νέστορος, Νότιας Κυνουρίας, Δυτικής Μάνης, Ερμιονίδας και Μονεμβασιάς.

Ακολούθησε στις 20 Σεπτεμβρίου η έγκριση του κειμένου της προγραμματικής σύμβασης από το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου. Κατόπιν, το κείμενο εστάλη για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με σκοπό να ακολουθήσει η υπογραφή του. Όταν η προγραμματική σύμβαση υπογραφεί τότε ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υπογραφή και της σύμβασης με την εταιρία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που επικράτησε στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2013.

Αυτό που είναι εδώ και καιρό πασιφανές είναι ότι η κυβέρνηση πλέον στηρίζει ως μόνη επιλογή την ανάθεση των απορριμμάτων των πέντε νομών της Περιφέρειας σε ιδιώτη. Προ ημερών, μάλιστα, όταν ο υπουργός Εωστερικών Παν. Σκουρλέτης επισκέφθηκε την Τρίπολη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ έργα διαχείρισης απορριμμάτων που αφορούν στο ίδιο πεδίο με το ΣΔΙΤ (δηλαδή τη διαχείριση συμμίκτων). Επίσης είναι πλέον δεδομένο οι διαρκείς συγκρούσεις των τελευταίων ετών για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά κακό κλίμα ανάμεσα στους 26 δημάρχους, αλλά και ανάμεσα στους δήμους και την Περιφέρεια. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη οξεία σύγκρουση των δημάρχων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Ηλία Ανδρικόπουλου και Συκιωνιών Σπύρου Σταματόπουλου, καθώς ο δεύτερος πέτυχε (παρά την αντίρρηση του πρώτου) να στέλνει ο δήμος τα απορρίμματά του στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου με προσωρινή δικαστική διαταγή.

Τα ερωτήματα πλέον είναι δύο: είναι πώς θα κινηθούν οι αντιδρώντες και τι θα συμβεί αν τελικά το ΣΔΙΤ υπογραφεί αλλά κάποιοι δήμοι επιμείνουν στην αντίθεσή τους. Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα, ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός έχει ήδη δηλώσει ότι θα προσφύγει ενάντια στην απόφαση του ΦΟΔΣΑ, επιδιώκοντας την ακύρωσή της. Επιπλέον, η αδειοδοτική διαδικασία που έπεται περιλαμβάνει αρκετές ακόμα διοικητικές πράξεις, ενάντια στις οποίες μπορούν να προσφύγουν οι αντιτιθέμενοι. Πάντως δύο παλαιότερες προσφυγές στο ΣτΕ, κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του έργου και κατά της πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επέτρεπε την υπογραφή της σύμβασης απορρίφθηκαν. Όσο για τη συμμόρφωση, θα είναι μάλλον υποχρεωτική καθώς η Πολιτεία δεν θα εγκρίνει ούτε θα χρηματοδοτήσει με κοινοτικούς πόρους έργα που δεν περιλαμβάνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό για τα σκουπίδια (ΠΕΣΔΑ). Επιπλέον μετά το κλείσιμο των χωματερών οι δήμοι της περιφέρειας βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο» προσπαθώντας να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους, αυτό δηλαδή που δεν είχε συμβεί εδώ και τόσες δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή