Πιέσεις παιδιάτρων για υποχρεωτικό εμβολιασμό μαθητών

Πιέσεις παιδιάτρων για υποχρεωτικό εμβολιασμό μαθητών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γενικός γιατρός σε έγγραφό του βεβαιώνει ότι το παιδί είναι υγιές, χωρίς κανένα καρδιολογικό ή παθολογικό πρόβλημα, και μπορεί να συμμετέχει στις δραστηριότητες του σχολείου. Συνιστά ωστόσο την αποφυγή οποιουδήποτε εμβολίου λόγω κινδύνου αλλεργιών και ρευματοπαθειών. Σε άλλη ιατρική γνωμάτευση, παιδίατρος-ομοιοπαθητικός βεβαιώνει ότι το παιδί εξετάστηκε στο ιατρείο, βρέθηκε κλινικά υγιές και δεν πάσχει από μεταδοτικό νόσημα. Και προσθέτει ότι λόγω πιθανών παρενεργειών, οι γονείς δεν επιθυμούν να το εμβολιάσουν. Παιδίατρος έκπληκτος έλαβε από γονέα έγγραφο το οποίο κλήθηκε να συμπληρώσει και να υπογράψει ως προϋπόθεση εμβολιασμού του παιδιού. Ο παιδίατρος έπρεπε να συμπληρώσει μεταξύ άλλων τις ουσίες που εμπεριέχει το εμβόλιο, ότι το παιδί πριν από το εμβόλιο ήταν υγιές, ότι το εμβόλιο είναι τελείως ακίνδυνο και δεν θα προκαλέσει παρενέργειες, και ότι θα αναλάβει ο ίδιος πλήρως τα έξοδα για την αποκατάσταση της υγείας του παιδιού σε περίπτωση που αυτό τελικά νοσήσει!

Αυτά τα τρία έγγραφα που έλαβε από συναδέλφους του δημοσιοποιεί ο παιδίατρος, πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνστ. Νταλούκας, για να αναδείξει την ανάγκη πιο επιθετικής πολιτικής έναντι της αντιεμβολιαστικού κινήματος. Με αφορμή την επιδημική έξαρση της ιλαράς που είναι σε εξέλιξη, ο κ. Νταλούκας ζητεί να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός για την εγγραφή των παιδιών στην εκπαίδευση, τονίζοντας ότι «εάν δεν ληφθούν αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για την πιστοποίηση των εμβολιασμών σε σχέση με το δικαίωμα της εγγραφής των παιδιών στην εκπαίδευση, η ιστορία της ιλαράς αλλά και άλλων νοσημάτων που προστατεύονται με εμβολιασμό, δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται». Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έθεσε τον προβληματισμό περί υποχρεωτικού εμβολιασμού στην αρμόδια Επιτροπή, η οποία γνωμοδότησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος λήψης επιπλέον μέτρων.

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα ιλαράς που δηλώνονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Από τον περασμένο Μάιο έως και χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί 196 κρούσματα, εκ των οποίων τα 30 την τελευταία εβδομάδα. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, ενώ μεταξύ των ασθενών είναι και επαγγελματίες υγείας ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Στην εκτίμηση ότι 350.000 παιδιά στη χώρα μας είναι ακάλυπτα έναντι της ιλαράς προχώρησε χθες ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. Πρόκειται για παιδιά ηλικίας 15 μηνών έως 4 ετών, τα οποία είτε δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου είτε έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου. Αλλωστε, έως πρόσφατα και πριν από την επιδημική έξαρση της ιλαράς, οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν η 2η δόση του εμβολίου MMR (ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) να γίνεται μετά το 4ο έτος ηλικίας του παιδιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή