Ελληνοαμερικανικά χαμόγελα και αρχαϊκά μειδιάματα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Ελληνοαμερικανικά χαμόγελα και αρχαϊκά μειδιάματα στο Μουσείο της Ακρόπολης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πολύ συγκινητική ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι τραβηγμένη τον Σεπτέμβριο του 1955: Ενα «μπουκέτο» από νεαρά αγόρια και κορίτσια, με πλατιά χαμόγελα στα πρόσωπά τους, μόλις έχουν φτάσει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης μετά το πολυήμερο ταξίδι από τον Πειραιά. Απαθανατίζονται στο κατάστρωμα του υπερωκεάνιου «Independence» της American Export Line, για άρθρο που δημοσιεύθηκε στον «Εθνικό Κήρυκα». Είναι φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα που πήραν την υποτροφία Φούλμπραϊτ και ετοιμάζονται για τις σπουδές τους σε αμερικανικό έδαφος. Ακριβώς 62 χρόνια αργότερα, ο φακός της «Κ» αποτυπώνει τα ίδια ακτινοβόλα χαμόγελα στους νεοαφιχθέντες σπουδαστές και ερευνητές από τις ΗΠΑ που μόλις ήρθαν στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν ένα μέρος των σπουδών ή της έρευνάς τους στη χώρα μας. Ακούγεται απίστευτο αλλά ακόμα και σήμερα, σε μια τόσο διαφορετική εποχή, αυτή του Διαδικτύου και της εκμηδένισης των αποστάσεων, το πρόγραμμα εκπαιδευτικών ανταλλαγών που ίδρυσε ο γερουσιαστής Φούλμπραϊτ, από το Μιζούρι το 1946, έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή των νέων που επωφελούνται από αυτό.

Το εγκάρδιο καλωσόρισμα των Αμερικανών υποτρόφων στην Ελλάδα έγινε από την επικεφαλής του ιδρύματος στη χώρα μας, την Αρτέμιδα Ζενέτου και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, σε μια ωραία εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, προχθές το βράδυ. Είχε προηγηθεί η ξενάγησή τους στην έκθεση με τίτλο «Emotions. Ενας κόσμος συναισθημάτων» από τη νέα διευθύντρια της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, Τζένιφερ Νάιλς. Ηταν μια ιδανική γνωριμία με την αρχαία ελληνική κληρονομιά, μέσα από ένα αφιέρωμα που περιελάμβανε επίσης χαμογελαστά πρόσωπα: τα αγάλματα με τα αινιγματικά αρχαϊκά μειδιάματα. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η νέα επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, Κέιτ Μπερνς, όπως επίσης και ο νέος διευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών, Ρίτσαρντ Τζάκσον.

«Το Ιδρυμα Φούλμπραϊτ στην Ελλάδα, που είναι το δεύτερο αρχαιότερο στον κόσμο, εορτάζει 70 χρόνια και υποδέχεται με μεγάλη χαρά στην πατρίδα μας τους Αμερικανούς υποτρόφους, από ποικίλα επιστημονικά πεδία» υπογράμμισε η Αρτεμις Ζενέτου, ενώ ο Αμερικανός διπλωμάτης πήρε τον λόγο για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει καλύτερη εισαγωγή στη χώρα μας από το Μουσείο της Ακρόπολης: «Μέσα στα 30 χρόνια της καριέρας μου έχω δει τη μεταμορφωτική δύναμη που έχει αυτή η εμπειρία της υποτροφίας Φούλμπραϊτ. Η Ελλάδα είναι μια πολύ γοητευτική χώρα, από τους ανθρώπους και το τοπίο μέχρι τον πολιτισμό και τον φαγητό», είπε στους νέους, προτρέποντάς τους να αναλογιστούν τον εαυτό τους ως άτυπο «πρέσβη» της δικής τους πατρίδας, σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικές. Η βραδιά έκλεισε με νόστιμους ελληνικούς μεζέδες (όπως λαχταριστά φρεσκοτηγανισμένα κεφτεδάκια) και εκλεκτό οίνο προς τιμήν των καλεσμένων που πήραν μια πρώτη γεύση της φιλοξενίας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή