Τα Κύθηρα φιλοξενούν το 13ο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων

Τα Κύθηρα φιλοξενούν το 13ο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για 11η συνεχόμενη χρονιά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) διοργανώνει στο νησί των Κυθήρων, το Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων με θεματική: «Νησιωτικότητα: Περιβάλλον και Ανάπτυξη – Θαλάσσιες Μεταφορές και Ενέργεια», από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου 2017.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την ερευνητική ομάδα του ΕΚεΠΕΚ με σκοπό να εξετάσει διεπιστημονικά τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η νησιωτικότητα, τόσο ως προς τα οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της, όσο και στη βάση της περιβαλλοντικής προστασίας.

Οι θεματικές που θα εξεταστούν συνοπτικά αφορούν στη γαλάζια οικονομία, στις θαλάσσιες μεταφορές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη κοινωνική και εδαφική συνοχή στα νησιά καθώς και στις διεθνείς, περιφερειακές και εθνικές διαστάσεις  της νησιωτικότητας, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τριάντα (30) νέων επιστημόνων από δέκα διαφορετικά πανεπιστημιακά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με σκοπό την αλληλεπίδραση όλων των παραγωγικών φορέων και τη δημιουργία καρποφόρων συνεργατικών δεσμών μεταξύ της ακαδημαϊκής και της τοπικής κοινότητας, το ΕΚεΠΕΚ στο πλαίσιο του 13ου Διεπιστημονικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος, διοργανώνει δύο ειδικές εκδηλώσεις:

– Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 17.00, θα πραγματοποιηθεί περίπατος στο Παραδοσιακό Δίκτυο Μονοπατιών των Κυθήρων, διαδρομή «Αρωνιάδικα – Αλοϊζιάνικα – Καστρισιάνικα», σε συνεργασία με το Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης, ενώ θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση στα Καστρισιάνικα με θέμα «Πολιτική Προστασία και Περιβάλλον» με τη συμμετοχή των κ.κ Ευ. Χαρχαλάκη, Δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθήρων, Γ. Κασιμάτη, Ομότιμου Καθηγητή ΕΚΠΑ – Προέδρου ΚΙΠΑ, Λ. Αντωνακόπουλου, Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και Γρ. Τσάλτα, Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου – τέως Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου.

– Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου από τις 17.00 – 21.00  θα πραγματοποιηθεί, στην Αγία Πελαγία, ειδική εκδήλωση με τίτλο: «Νησιωτικότητα, Περιβάλλον και Ανάπτυξη» με τη συμμετοχή, των κ.κ Γ. Κασιμάτη, π. Επικεφαλής ΕuroParl TV,  Λ. Αντωνακόπουλου, Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα,  Κ. Νικολόπουλου, Συμβούλου του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Δ. Τσέκερη, Ειδικού Συμβούλου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του ΕΚεΠΕΚ καθηγητή Γ. Τσάλτα.

Για τους συμμετέχοντες νέους επιστήμονες στις 4 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί ολοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο νησί των Κυθήρων, με σκοπό τη γνωριμία με τον τόπο και τα ειδικά χαρακτηριστικά του.

Οι ομιλίες και οι διαλέξεις είναι ανοιχτές σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού που επιθυμούν να τις παρακολουθήσουν κατόπιν δήλωσης συμμετοχής στο [email protected]

Το 13ο Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης και την ευγενική χορηγία της Τράπεζας της Ελλάδας, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του Δήμου Κυθήρων και Αντικυθήρων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή