Αίτηση στο ΣτΕ κατά παραμονής στα νησιά των αιτούντων ασύλο

Αίτηση στο ΣτΕ κατά παραμονής στα νησιά των αιτούντων ασύλο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου, όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ή hotspots, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι. Μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες περισσότεροι από 1.500 αιτούντες άσυλο έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 4.000. Οι εγκαταστάσεις στα νησιά, σε όσα υπάρχουν, έχουν πολύ μικρή χωρητικότητα σε σχέση με τον αριθμό των ατόμων που αναγκάζονται να φιλοξενήσουν. Ενδεικτικά στη Λέσβο οι εγκλωβισμένοι έχουν φθάσει τις 6.500 εκ των οποίων οι 4.800 διαμένουν στο ΚΥΤ του νησιού, χωρητικότητας 2.500 ανθρώπων. Αντίστοιχα, στη Σάμο πάνω από 3.000 «φιλοξενούνται» στο ΚΥΤ που είχε σχεδιαστεί για 650 άτομα.

Οι δικηγορικοί σύλλογοι των νησιών Ρόδου-Κω-Σάμου, Χίου και Λέσβου, όπως δημοσιοποίησαν χθες, έχουν καταθέσει στο ΣτΕ ήδη από τις αρχές Αυγούστου αίτημα ακύρωσης της απόφασης που καθορίζει ότι οι αιτούντες άσυλο που έφθασαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου 2016 απαγορεύεται να μετακινηθούν εκτός των νησιών ή να μεταβούν στην ενδοχώρα. Η απαγόρευση, μάλιστα, επιβάλλεται ακόμα και αν η αίτηση ασύλου τους εξετάζεται από τμήμα ασύλου σε άλλη περιφέρεια εκτός των νησιών. Η αίτηση ακύρωσης αναμένεται να εκδικαστεί στις 5 Δεκεμβρίου και σε περίπτωση που γίνει δεκτή από το ανώτατο δικαστήριο, μεγάλος αριθμός ατόμων από τα νησιά θα πρέπει να μεταφερθεί στην ενδοχώρα. Παράλληλα, ο Σύλλογος Δικηγόρων Σάμου προτίθεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει μήνυση κατά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος και άλλων τυχόν αξιόποινων πράξεων που θα προκύψουν από την έρευνα.

«Απελπισμένοι άνθρωποι»

«Εχει αφεθεί ο κόσμος στην τύχη του, τόσο οι πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές όσο και οι κάτοικοι του νησιού. Στο Βαθύ μένουν 10.000 άνθρωποι και στο hotspot φιλοξενούνται σε άθλιες συνθήκες 3.000», τονίζει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Κολλάρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου. «Υπάρχουν πολλές αποφάσεις απέλασης που δεν εκτελούνται, με αποτέλεσμα «απελπισμένοι άνθρωποι να τριγυρνούν στο νησί», προσθέτει. Οσον αφορά τον περιορισμό στην κυκλοφορία (μετάβαση σε άλλη περιφέρεια), ο οποίος έχει επιβληθεί στους αιτούντες άσυλο με απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου Χίου, ο κ. Κολλάρος τονίζει ότι δεν έχει ισχύ καθότι κανονιστικές αποφάσεις τέτοιου τύπου μπορεί να εκδίδονται μόνο από τον αρμόδιο υπουργό.

Το hotspot Σάμου επισκέφτηκε χθες ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, o oποίος έκανε λόγο και για ελλιπή ενημέρωση από τις υπηρεσίες. «Διαπιστώσαμε συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας που δεν περιποιούν τιμή για τη χώρα. Και, βέβαια, δεν ανταποκρίνονται στον πακτωλό των χρημάτων που έχει διαθέσει η Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή