Χόλιγουντ καλεί Σύρο, μια επενδυτική πρόταση που μπορεί να έχει happy end

Χόλιγουντ καλεί Σύρο, μια επενδυτική πρόταση που μπορεί να έχει happy end

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Good luck…», σχολίασε στωικά ένας πασίγνωστος Ελληνοαμερικανός, ισχυρός άνδρας της βιομηχανίας του θεάματος στο Χόλιγουντ, όταν πριν από μερικούς μήνες ομάδα Αμερικανών, που έχουν διακριθεί στον χώρο αυτό, του ανακοίνωσαν τη φιλοδοξία τους να φτιάξουν στη Σύρο μία σχολή κινηματογράφου και ένα μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο προδιαγραφών Χόλιγουντ. Μετά τους παρέθεσε μια σειρά από λόγους, για τους οποίους η επένδυση, που δύναται να φτάσει και τα έξι εκατομμύρια δολάρια, θα μπορούσε να τιναχθεί στον αέρα, διδαχθείς από τις δικές του εμπειρίες στην πατρίδα των παππούδων του. Η συζήτηση έγινε στο Los Angeles Greek Film Festival, πριν από μερικούς μήνες, όμως η ομάδα όχι μόνο δεν πτοήθηκε αλλά προχώρησε με θάρρος.

Το αξιοθαύμαστο είναι πως ήδη έχουν γίνει κάποια πρώτα βήματα προς την υλοποίηση της πρότασης, η οποία ανοίγει διστακτικά παράθυρο αισιοδοξίας, σε μια χώρα που στα λόγια καλωσορίζει τους επενδυτές αλλά στην πράξη τους δυσκολεύει αφάνταστα. Ισως, βέβαια, η πρωτοβουλία αυτή να έχει καλύτερη εξέλιξη, διότι βρήκε ισχυρούς συμμάχους στην Ελλάδα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επίσης δεν έχει αρχαιολογικές ή περιβαλλοντικές προεκτάσεις.

Εχθές ακούστηκαν τα πρώτα καλά νέα σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν ο δραστήριος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, που έχουν επωμιστεί το πρότζεκτ, ο ιθύνων νους της πρωτοβουλίας, Αμερικανός παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Στιβ Μπέρνσταϊν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής κινηματογραφικών παραγωγών, Τσαρλς Λι και ο Μάρτιν Μενιέ, εκ των πρωτοπόρων στην τεχνική του animation. Και οι τρεις τελευταίοι είναι συντελεστές ταινιών που έχουν τιμηθεί με βραβεία Οσκαρ.

Οπως ανακοίνωσαν, μέσα στον μήνα θα αρχίσουν στη Σύρο τα μαθήματα στη Σχολή Κινηματογράφου που θα λειτουργήσει πιλοτικά από φέτος, με δάσκαλο τον ίδιο τον Μπέρνσταϊν, ο οποίος θα υλοποιήσει 15νθήμερο σεμινάριο για την τέχνη του κινηματογράφου. Ο στόχος είναι σε έναν χρόνο να έχει βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για τη φιλοξενία της Σχολής, η οποία ιδεωδώς θα έχει έως και 600 – 700 φοιτητές από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Ο κ. Μπέρνσταϊν υπογράμμισε ότι οι Ελληνες δεν θα πληρώνουν δίδακτρα, εν αντιθέσει με τους αλλοδαπούς.

Τι χρειάζεται λοιπόν για να προχωρήσει η επένδυση που θα περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση του στούντιο, για την οποία μίλησε ο Τσαρλς Λι, καλλιτεχνικός διευθυντής της ταινίας των 11 Οσκαρ, «Τιτανικός», του Τζέιμς Κάμερον; Το εξήγησε με σαφήνεια ο κ. Χατζημάρκος, που μαζί με τον Γιώργο Λεονταρίτη έχουν κάνει όλες τις επιτελικές επαφές με την ελληνική πολιτεία για να μην χαθεί η ευκαιρία: Το σχετικό πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο από τη Βουλή για την προσέλκυση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών, παρέχει το λεγόμενο cash rebate, που θα επιστρέφει στον ξένο παραγωγό το 25% των χρημάτων που ξόδεψε στη χώρα μας αλλά δεν έχει ακόμα πλαίσιο φοροαπαλλαγών, που συνηθίζεται σε άλλα κράτη. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά ας περιμένουμε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή