Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα του Καλάμου

Ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα του Καλάμου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκρίθηκαν τα κονδύλια για την άμεση έναρξη των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή του Καλάμου Αττικής, που επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, προτού ξεκινήσουν οι φθινοπωρινές βροχές. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομίας ενέκρινε έργα ύψους 4,05 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που αφορούν τις περιοχές Καλάμου, Βαρνάβα, Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου και θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Αττικής. Η μελέτη προβλέπει έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας του εδάφους σε έκταση 8.500 στρεμμάτων, με τοποθέτηση κορμοδεμάτων, κορμοπλεγμάτων και κλαδοδεμάτων, καθώς και κατασκευή 340 περίπου μικρών ξυλοφραγμάτων στις λεκάνες απορροής. Τα έργα αυτά, άμεσης εκκίνησης, έχουν προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των συνολικών δράσεων για την αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία της πληγείσας περιοχής, προετοιμάζεται επίσης η δημιουργία υποδομών πρόληψης φυσικών καταστροφών, όπως είναι η κατασκευή 20 μεγαλύτερων φραγμάτων από τεχνητά συρματοκιβώτια σε ρέματα της πληγείσας περιοχής.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί αναδάσωση με ενδημικά είδη περίπου 300 στρεμμάτων, σε περιοχές που δεν θα αναγεννηθούν με τη φυσική διαδικασία. Για τις περιοχές αυτές προβλέπεται η συντήρησή τους για διάστημα δύο ετών. Οι σχετικές μελέτες και οι διαδικασίες ανάθεσης αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος τονίζεται η «κυβερνητική συνέπεια στην άμεση έναρξη των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην περιοχή του Καλάμου», σημειώνοντας πως «μέσα σε 40 ημέρες εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΝ, εκπονήθηκαν οι μελέτες από τα στελέχη των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν αρμοδίως, έγιναν οι απαραίτητες αιτήσεις και τα τεχνικά δελτία της Περιφέρειας Αττικής και εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας, ωρίμασαν η εκτέλεση των έργων και η διαδικασία συμβάσεων για τα απαραίτητα έργα».

Η μελέτη εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής και παρουσιάστηκε από τον διευθυντή της Παύλο Χριστακόπουλο στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, την προηγούμενη εβδομάδα, για να δεχθεί τα συγχαρητήρια του υπουργού για την άμεση ανταπόκριση της διεύθυνσης.

Η πυρκαγιά στον Κάλαμο ξέσπασε στις 13 Αυγούστου, οι φλόγες κάλυψαν έκταση 27.000 στρεμμάτων, ενώ κάηκαν και περίπου 20 κατοικίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή