Η μαγεία της έρευνας στη Βραδιά του Ερευνητή 2017

Η μαγεία της έρευνας στη Βραδιά του Ερευνητή 2017

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και φέτος η προσέλευση του κόσμου στη Βραδιά του Ερευνητή με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 29 Σεπτεμβρίου 2017. Από τις 17.00 το απόγευμα, πλήθος επισκεπτών κάθε ηλικίας, γνώρισαν από κοντά τους ερευνητές, συνομίλησαν μαζί τους και ενημερώθηκαν για την τεχνολογική έρευνα που διεξάγεται μέσα στα εργαστήρια. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να  συμμετάσχουν και οι ίδιοι ενεργά σε διαδραστικά επιστημονικά πειράματα. Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξαν μαθητές και φοιτητές για τα οφέλη της έρευνας στον άνθρωπο και την τοπική οικονομία αλλά και για το ίδιο το επάγγελμα του ερευνητή.

Πιο συγκεκριμένα, χιλιάδες επισκέπτες περιηγήθηκαν στη διαδραστική Τεχνολογική Έκθεση, όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το καινοτόμο Project ΜΑΜΕΜ, που υποστηρίζει τα άτομα με νευρομυϊκές ασθένειες (Parkinson και τετραπληγία), μέσω ενός συστήματος καταγραφής των ματιών και ενός εγκεφαλογράφου, δίνοντάς τους έτσι στη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή τους χωρίς τα χέρια τους. Ακόμη, είδαν από κοντά τον Εργαστηριακό Αντιδραστήρα Μεμβρανών αιωρούμενης κλίνης προσκολλημένης βιομάζας, μέσω του οποίου είναι δυνατή η επεξεργασία δύσκολα διαχειρίσιμων υγρών αποβλήτων, κυρίως αγροτο-βιομηχανικών (π.χ. από τη μεταποίηση βρώσιμης ελιάς, χυμοποίησης, γαλακτοβιομηχανίας) με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση του καθαρού νερού. Λίγα μέτρα παρακάτω οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για μια νέα τεχνολογία αιχμής για την Καρδιακή Αποκατάσταση με το όνομα Pathway, η οποία βοηθά τους ασθενείς με καρδιοαγγειακές παθήσεις να ανακτήσουν μέσω της φυσικής άσκησης την αρχική καρδιοαναπνευστική τους ικανότητα.

Η μαγεία της έρευνας στη Βραδιά του Ερευνητή 2017-1

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι επισκέπτες για τα ειδικά γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, από το ευρωπαϊκό έργο SatisFactory, τα οποία έχουν σκοπό να αλλάξουν προς το καλύτερο τον τρόπο εργασίας των ανθρώπων μέσα σε μια γραμμή παραγωγής, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο, βοηθώντας τους να επικοινωνήσουν πιο εύκολα με τους συναδέλφους τους που βρίσκονται σε απομακρυσμένο σημείο. Αντίστοιχο ήταν και το ενδιαφέρον για τα εκθέματα σχετικά με την ασφαλή οδήγηση αλλά και για εκείνα που αφορούσαν στην καινοτομία στη διατροφή μέσω της προστασίας της Ελληνικής Βιοποικιλότητας και την ανάδειξη των Τοπικών Ποικιλιών. Μεγάλος ενθουσιασμός εκφράστηκε και από τους μικρούς σε ηλικία επισκέπτες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της Βραδιάς συμμετείχαν σε πλήθος ψηφιακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών, πειραμάτων και τρισδιάστατων τεχνολογιών, που τους έφεραν με έξυπνο τρόπο με τον κόσμο της επιστήμης.

Η Βραδιά του Ερευνητή πλαισιώθηκε φέτος με το μουσικό συγκρότημα The Dude και την τραγουδίστρια Αλεξάνδρα Σιετή, οι οποίοι διασκέδασαν τον κόσμο καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ηχοχρωμάτων με μουσική funk, blues και jazz.  Την εκδήλωση έκλεισε και φέτος το ανανεωμένο πρωτότυπο δρώμενο «The Street Value of Science», ένα επιστημονικό και μουσικό ταξίδι, όπου ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος από το ΕΚΕΤΑ παρουσίασε με απλό τρόπο επίκαιρα ερευνητικά θέματα που προκύπτουν από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, σε ένα χαλαρό και ευχάριστο περιβάλλον στον 3ο όροφο του Μεγάρου Μουσικής, πλαισιωμένα με ζωντανή μουσική από ένα από τα δυναμικότερα Blues-Rock group της Ευρώπης, τους «Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone». To Street Value of Science, συμμετείχε στο κεντρικό πρόγραμμα της εκδήλωσης της Αθήνας μέσω της ζωντανής αναμετάδοσής του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή