Στον αέρα η διανομή βιβλίων στα ΑΕΙ

Στον αέρα η διανομή βιβλίων στα ΑΕΙ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα είναι η διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων κατά την έναρξη των μαθημάτων του νέου ακαδημαϊκού έτους. Και αυτό διότι ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) αποφάσισε να αναστείλει τη διανομή των συγγραμμάτων, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει απλήρωτους τους εκδότες από τον Μάιο του 2016 με τις οφειλές να φθάνουν έως και το 2015. Αμήχανη η απάντηση του υπουργείου, το οποίο αποδίδει την καθυστέρηση στην αλλαγή του συστήματος ελέγχων των τιμολογίων για κάθε σύγγραμμα. Ειδικότερα, σε έκτακτη χθεσινή γενική συνέλευσή του, ο σύλλογος αποφάσισε την αναστολή διανομής πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές ΑΕΙ για το χειμερινό εξάμηνο του νέου ακαδημαϊκού έτους 2017-2018.

Οπως αναφέρει ο ΣΕΕΒΙ, «με την απόφαση αυτή εκφράζεται η οικονομική αδυναμία του κλάδου των εκδοτών επιστημονικών βιβλίων να στηρίξουν με ίδιους πόρους τη διανομή για το ακαδημαϊκό έτος και αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί πρωτοφανώς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στον κλάδο. Από τη στιγμή που οι οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας εξετάζουν σήμερα την αποπληρωμή τιμολογίων που αφορούν το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, γίνεται εύκολα κατανοητή σε όλους η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος». «Αυτό, σε συνάρτηση με τις περικοπές κατά 55% που έχουμε υποστεί, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας», τονίζει ο σύλλογος και «καλεί τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να βρει άμεσα λύση, ώστε ακόμα και την ύστατη ώρα να καταφέρει ο κλάδος να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και να αντεπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους».

Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου Αλέξανδρος Παπαζήσης, πρόκειται για περίπου 2.700.000 αντίτυπα συγγραμμάτων κάθε ακαδημαϊκή χρονιά, με κόστος 51 εκατ. ευρώ.

Απλήρωτο προσωπικό

«Δεν μας έχουν πληρώσει από τον Μάιο του 2016 και υπάρχουν επιχειρήσεις με έχουν απλήρωτο το προσωπικό τους έως και έξι μήνες εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης», παρατήρησε ο κ. Παπαζήσης, προσθέτοντας ότι περίπου το 70% των επιχειρήσεων του κλάδου –οι περισσότερες οικογενειακές– υφίσταται οικονομική ασφυξία και δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκτύπωση και τη διανομή των συγγραμμάτων. Πρόκειται για περίπου 640 επιχειρήσεις με 7.000 εργαζομένους, ενώ από τη δραστηριότητα του κλάδου επηρεάζονται άλλοι κλάδοι με συνολικά 20.000 εργαζομένους. Πηγές του υπουργείου Παιδείας απέδωσαν το πρόβλημα στην αλλαγή του συστήματος ελέγχων των τιμολογίων για τα συγγράμματα, αρμοδιότητα που έχει περάσει στις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου μετά την κατάργηση των υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Ο ΣΕΕΒΙ αναφέρει ότι έχει συναντηθεί με τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου και ότι η επίλυση του προβλήματος είναι πρωτίστως ζήτημα προτεραιοτήτων.

Αλλωστε, υπάρχει χρόνος για την επίλυση του προβλήματος, καθώς τα μαθήματα στα ΑΕΙ άρχισαν την 1η Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή