Υπόθεση Λεμπιδάκη: Η εσωτερική πληροφόρηση των απαγωγέων και το σχέδιο «Νικίας»

Υπόθεση Λεμπιδάκη: Η εσωτερική πληροφόρηση των απαγωγέων και το σχέδιο «Νικίας»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κωδική ονομασία «Νικίας» είχε το ειδικό σχέδιο της αστυνομίας για την εξιχνίαση της πολύκροτης υπόθεσης αρπαγής και ομηρίας του 53χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Αυτό προκύπτει από την 90σέλιδη δικογραφία που συνέταξε η Ασφάλεια Ηρακλείου και φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Στο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι οι δράστες της απαγωγής είχαν λεπτομερή γνώση των κινήσεων του Κρητικού επιχειρηματία, ενώ περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να εντοπίσει τα ίχνη τους και τελικά να απελευθερώσει σώο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη.

«Στο πλαίσιο διαχείρισης του περιστατικού και καθ’ όλο το διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση, τέθηκαν σε εφαρμογή τα οριζόμενα στο ειδικό σχέδιο “Νικίας” ως προς τις διαπραγματεύσεις σε περιπτώσεις ομηρίας και απαγωγών», επισημαίνεται στη δικογραφία. Το γεγονός ότι οι δράστες της απαγωγής γνώριζαν με απόλυτη ακρίβεια τις κινήσεις του Μ. Λεμπιδάκη, ενισχύει την πεποίθηση ότι διέθεταν «εσωτερική» πληροφόρηση. Από την έρευνα μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι το σχέδιο αρπαγής τέθηκε σε εφαρμογή ενόσω ο 53χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν ακόμα στο «Ελ. Βενιζέλος» (επιστρέφοντας από ταξίδι στο εξωτερικό) και περίμενε την πτήση προς το Ηράκλειο. «Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης αποδεδειγμένα είχαν πλήρη γνώση ως προς το ταξίδι που πραγματοποίησε ο Λεμπιδάκης στο εξωτερικό και το χρονικό διάστημα παραμονής του εκεί, έως και τον ακριβή χρόνο επιστροφής του».

Σύμφωνα με την αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση που σχεδίασε και υλοποίησε την απαγωγή διαιρείται σε δύο υποομάδες «πυρήνες», που λειτουργούσαν με απόλυτο συντονισμό. Στον πρώτο «πυρήνα», οι ερευνητές της Ελληνικής αστυνομίας τοποθετούν τρεις από τους συλληφθέντες, ηλικίας 44, 23 και 46 ετών, με την επισήμανση ότι στις αρχές Αυγούστου «απενεργοποιήθηκαν» αντιλαμβανόμενοι ότι παρακολουθούνται από τις διωκτικές αρχές.

Στον δεύτερο «πυρήνα» τοποθετούνται οι υπόλοιποι τέσσερις συλληφθέντες (εξαιρουμένης της 17χρονης). Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη μάντρας με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, όπου εντοπίστηκε και απελευθερώθηκε ο Λεμπιδάκης, τον 40χρονο που εκτελούσε χρέη φύλακα του 53χρονου, τον 60χρονο μεσίτη και τον 45χρονο αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αλληλεγγύης Οφειλετών Ρεθύμνου (υπήρξε «ακτιβιστής» κατά των πλειστηριασμών).

Το πολυσέλιδο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. φωτίζει τον ρόλο που διαδραμάτισε καθένας από τους απαγωγείς, από την ημέρα αρπαγής του επιχειρηματία μέχρι την απελευθέρωσή του. Ενδεικτικά, ο 60χρονος μεσίτης κατηγορείται ότι πραγματοποίησε πέντε επικοινωνίες με την οικογένεια του Λεμπιδάκη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την καταβολή λύτρων, ενώ ο «ακτιβιστής» περιγράφεται ως «στρατολόγος» για λογαριασμό των απαγωγέων.

Το πρώτο μήνυμα

Η πρώτη επικοινωνία των δραστών με την οικογένεια Λεμπιδάκη έγινε το απόγευμα της 2ας Απριλίου. Οι δράστες έστειλαν sms στον αδελφό του Μιχάλη Λεμπιδάκη με το ΑΦΜ και τον αριθμό διαβατηρίου του απαχθέντος, την ημερομηνία γέννησης της συζύγου του και τον αριθμό τηλεφώνου που χρησιμοποιεί ο πατέρας του 53χρονου. «Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δραστών και παράλληλα ένδειξη ζωής και πιστοποίηση ότι ο Λεμπιδάκης Μιχαήλ τυγχάνει υπό κράτηση», αναφέρεται στη δικογραφία.

Αποκαλύπτεται, επίσης, ότι οι απαγωγείς, στα sms που έστελναν στα μέλη της οικογένειας Λεμπιδάκη χρησιμοποιούσαν ως «κωδικό αναγνώρισης» τα γράμματα «ΑΒ» πριν από κάθε μήνυμα. «Ο δράστης αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά της φωνής του επιβεβαίωσε την “ταυτότητά” του κάνοντας χρήση του συνθηματικού κωδικού “ΑΒ”».

Νέα δεδομένα προκύπτουν και αναφορικά με τον –δήθεν τυχαίο– τροχονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στους τρεις επιβάτες ενός Ι.Χ., κατά μήκος της εθνικής οδού που συνδέει το Ρέθυμνο με το Ηράκλειο. Συγκεκριμένα, κατά μήκος της εθνικής οδού υπήρχαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου αστυνομικοί-παρατηρητές, καθώς και ότι δύο ώρες πριν από τον έλεγχο του Ι.Χ., οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει τηλεφωνική επικοινωνία των επιβατών του με την οικογένεια Λεμπιδάκη και ακολουθούσαν το στίγμα του κινητού που είχαν στην κατοχή τους. Και οι τρεις συγκαταλέγονται στους συλληφθέντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή