Ενοικιάζεται όπως είναι… χωρίς σκύλο

Ενοικιάζεται όπως είναι… χωρίς σκύλο

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παιδιά έχετε;» είναι η ερώτηση-παγίδα που καλούνται ορισμένες φορές να απαντήσουν στους ιδιοκτήτες σπιτιών οι υποψήφιοι ενοικιαστές. Η απάντηση θα σηματοδοτούσε το τέλος της αναζήτησης διαμερίσματος ή την έναρξη ενός νέου «μαραθώνιου» για την εύρεση της κατοικίας που θα μπορούσε να χωρέσει ολόκληρη την οικογένεια. Κι όταν στο κλάμα του μωρού έρχεται να προστεθεί το γάβγισμα η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν μεσίτες τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στα βόρεια προάστια που ψάχνουν επί μήνες διαμέρισμα για πελάτες τους με σκύλο χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Μια πελάτισσα μου είχε νοικιάσει ένα ισόγειο διαμέρισμα και οι ιδιοκτήτες της είπαν πως δεν είχαν πρόβλημα με το λαμπραντόρ, όταν όμως το ξενοίκιασε δεν υπήρχε ούτε πάτωμα, ούτε πόρτα. Εκτοτε, οι συγκεκριμένοι με έχουν προειδοποιήσει να μην τολμήσω να δεχτώ υποψήφιους ενοικιαστές με σκύλο», δηλώνει στο «kathimerini.gr» η κα. Πόπη Πασσά, ιδιοκτήτρια μεσιτικού γραφείου στην Κηφισιά.

Κάποιοι ιδιοκτήτες «ζυγίζουν» πολύ προσεκτικά όχι μόνο την κατάσταση αλλά και τον ίδιο τον σκύλο. «Ιδιοκτήτης στη Στροφίλη μου είχε πει ότι δέχεται σκύλο μέχρι δέκα κιλά, όταν όμως είδε από κοντά το κανίς που είχε το ζευγάρι, είπε “όχι” και ακύρωσε το συμβόλαιο ενώ τα είχαν βρει στα μισθώματα», προσθέτει η κα. Πασσά.

Και βέβαια πολλοί είναι αυτοί που αναγκάζονται να «ξενιτευτούν. «Εχει τύχει κάποιος να ψάχνει σπίτι στο κέντρο της Αθήνας και να νοικιάσει τελικά στα Σπάτα» εξηγεί από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Μακρής, ιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία 25 χρόνια.

Σύμφωνα πάντως με όσα ορίζει η νομοθεσία, η οποία υπερισχύει του κανονισμού της πολυκατοικίας, εάν τηρούνται οι κανόνες συνθηκών ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας, τότε ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς (γάτες ή σκύλοι) στο διαμέρισμα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι περισσότερα από δύο. Παρόλα αυτά πολλοί πηγαίνουν κόντρα στο νόμο.

Όπως εξηγεί στο «kathimerini.gr» η δικηγόρος κα. Ανδριάνα Ζαχαρίου «ναι μεν ισχύει ο νόμος, αλλά υπάρχει ελευθερία συμβάσεων και στο τέλος αν ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να διαθέσει το χώρο του, η διάταξη παραβιάζεται. Στην πράξη, ο νόμος έχει εφαρμογή στις περιπτώσεις που α) ο ενοικιαστής φιλοξενεί ζώο/ζώα μετά την έναρξη της μίσθωσης και αν δεν έχει ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης, ή αν δεν είναι ενήμεροι οι γείτονες και τηρούνται οι προϋποθέσεις τότε ο ενοικιαστής τους ενημερώνει ότι υπάρχει νόμος που τον προστατεύει, και β) αν ο ενοικιαστής δεν τηρεί τις προϋποθέσεις τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία της μίσθωσης, έξωση, κτλ».

«Από συγγενείς και φίλους με κατοικίδιο είχαμε ακούσει τις δυσκολίες στην ενοικίαση σπιτιού, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες άλλαζαν γνώμη όταν πληροφορούνταν ότι μέλος της οικογένειας ήταν και ένας σκύλος, αν και άριστα εκπαιδευμένος. Στη δική μας περίπτωση η μεσίτρια μας ενημέρωσε εξαρχής ότι η κατοχή ενός συμπαθέστατου κατά τα άλλα beagle θα μας δυσκόλευε», δηλώνει η κα. Ανδριάνα Μαγγανιά.

Θυμάται επίσης χαρακτηριστικά το παράδειγμα ζευγαριού που ενώ διέθετε 700 ευρώ το μήνα, τελικά αναγκάστηκε να μείνει σε ισόγειο με 350 ευρώ, αφού οι ενοικιαστές χωρίς κατοικίδιο βρίσκονταν υψηλότερα στη λίστα προτίμησης. Η ίδια στράφηκε τελικά στην αγορά αντί της ενοικίασης.

Η χρονική διάρκεια της αναζήτησης κυμαίνεται όπως σημειώνει, ο κ. Μακρής από οκτώ μήνες μέχρι έναν χρόνο και πάλι όμως με αβέβαιο αποτέλεσμα. Συνήθως από τα δέκα σπίτια που βλέπουν το ένα να δέχεται σκύλους. Για αυτό ίσως πολλές φορές επιλέγουν να πουν τη μισή αλήθεια και ο σκύλος να εμφανιστεί ως δια μαγείας.

«Εχει τύχει ιδιοκτήτης να αντιληφθεί εκ των υστέρων ότι είχε μπει σκύλος στο σπίτι και να σπάσει το συμβόλαιο», δηλώνει ο κ. Μακρής.

Κάτι τέτοιο ωστόσο, φαίνεται πως είναι παράνομο, διότι όπως αναφέρει η κα Ζαχαρίου «εάν ο ενοικιαστής έχει αποκρύψει από τον ιδιοκτήτη ότι φιλοξενεί κατοικίδιο ζώο ή αποφασίσει να φιλοξενήσει κάποιο ζώο στο μίσθιο μετά την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης, αν τα ζώα που φιλοξενούνται, είναι λιγότερα από δύο, κρίνεται εκ του νόμου ότι δεν είναι υποχρεωτική η ενημέρωση του ιδιοκτήτη. Εάν όμως δεν τηρούνται οι όροι του Ν. 4039/2012 περί φιλοξενίας κατοικίδιων ζώων, ο ιδιοκτήτης  έχει το δικαίωμα να καταγγείλει τη μίσθωση για σπουδαίο λόγο και να αποβάλλει το μισθωτή από το μίσθιο».

Συχνό φαινόμενο είναι επίσης οι ιδιοκτήτες των σπιτιών να επενδύουν στην απελπισία αυτών που έχουν σκύλο και να ανεβάζουν το ενοίκιο αμέσως μόλις αντιληφθούν την ύπαρξή του. Από την πλευρά του υπάρχουν και υποψήφιοι ενοικιαστές που ανεβάζουν από μόνοι τους την τιμή, για να αυξήσουν τις πιθανότητες να είναι αυτοί που θα περάσουν το κατώφλι του διαμερίσματος.

«Ενοικιαζόταν μια μεζονέτα 255 τ.μ. στα 1.100 ευρώ στην Κηφισιά και όταν η μικρή κόρη του ζευγαριού είπε ότι έχει σκύλο, η ιδιοκτήτρια μου είπε θα ανεβάσεις την τιμή στα 1.400 ευρώ», ομολογεί η κα. Πασσά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή