Στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών για το θέμα των ξύλινων τουριστικών σκαφών

Στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών για το θέμα των ξύλινων τουριστικών σκαφών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διευκρινιστεί εάν υπάρχει περιθώριο αποκατάστασης του προβλήματος σχετικά με τη διακοπή των δρομολογίων ξύλινων σκαφών με τουρκική σημαία που εκτελούν τουριστικά δρομολόγια προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών της Τουρκίας, είχε προχωρήσει στη διακοπή των δρομολογίων, με αφορμή τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν έπειτα από επιθεωρήσεις που έγιναν στα εν λόγω σκάφη από τις ελληνικές αρχές.

Αντιπροσωπεία από το τουρκικό υπουργείο επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και διαβίβασε στην ελληνική πλευρά τις προτάσεις της για λύση, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, καθώς όπως σημειώνει η Αγκυρα «αν και τα συγκεκριμένα σκάφη, οι γολέτες, θα έπρεπε να εξαιρούνται των ελέγχων, οι επιθεωρήσεις εξακολούθησαν να εφαρμόζονται και μετά την επίσκεψη στις 12 Σεπτεμβρίου».

Στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών της Τουρκίας, αποτυπώνεται η επιθυμία της Τουρκίας για επίλυση του προβλήματος κατά την επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών της Τουρκίας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα

Ως αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων Ελέγχου Κράτους Λιμένα (Port State Control) που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, επιβλήθηκαν ποινικές κυρώσεις στα σκάφη μας τύπου γολέτας που εκτελούν τουριστικά δρομολόγια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι ξύλινες γολέτες πρέπει να εξαιρούνται από τέτοιου είδους επιθεωρήσεις. Η πραγματοποίηση επιθεωρήσεων εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών στα ξύλινα σκάφη μας, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης του Παρισίου (ΜοU) το οποίο έχει διαμορφωθεί επί της ουσίας για τον εμπορικό στόλο και η καταχώρηση των αποτελεσμάτων των επιθεωρήσεων στο ηλεκτρονικό σύστημα του εν λόγω Μνημονίου, δύναται να δημιουργήσει μία κατάσταση η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τον Τουρκικό εμπορικό στόλο στο σύνολό του.

Κατ’ ουσία, με σκοπό την επίλυση του προβλήματος το οποίο συνεχιζόταν από καιρό, στις 12 Σεπτεμβρίου 2017 μία αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών της Τουρκίας επισκέφθηκε την Αθήνα, συναντήθηκε με τους Έλληνες συνομιλητές της και διαβίβασε τις προτάσεις μας για λύση. Όμως, διαπιστώθηκε ότι, ενώ δεν έπρεπε να υφίστανται έλεγχο οι γολέτες μας, οι επιθεωρήσεις εξακολούθησαν να εφαρμόζονται και μετά την επίσκεψη. Κατόπιν αυτού  το Υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών για να αποφύγει την πρόκληση ζημίας στον τομέα της Τουρκικής ναυτιλίας συνολικά, αποφάσισε να διακόψει τα δρομολόγια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Τουρκία επιθυμεί με κάθε ειλικρίνεια την επίλυση του προβλήματος αυτού. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το εν λόγω θέμα μπορεί να επιλυθεί κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Επικοινωνιών της Τουρκίας στην Ελλάδα εντός του μήνα Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή