Γρίφος η στέγαση εκπαιδευτικών στα νησιά

Γρίφος η στέγαση εκπαιδευτικών στα νησιά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προσεχή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων εναπόκειται η επίλυση του ακανθώδους ζητήματος της στέγασης εκπαιδευτικών στην περιφέρεια και πρωτίστως στις τουριστικές περιοχές. Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με εκπροσώπους των ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών για το πρόβλημα που στα μέσα Σεπτεμβρίου είχε έρθει βίαια στην επικαιρότητα. Ο υπουργός, αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της κατάστασης, ανέλαβε την πρωτοβουλία σύγκλησης μιας συνάντησης εργασίας, εντός των επόμενων ημερών, όπου θα συμμετάσχουν τα συναρμόδια υπουργεία, οι φορείς των εκπαιδευτικών αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (ν.4483/17) του ΥΠΕΣ, ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν σίτιση και στέγαση σε εκπαιδευτικούς, γιατρούς και άλλες κατηγορίες προσωπικού. Ωστόσο, σε μια τέτοια ενέργεια δύνανται να προχωρήσουν μόνον οι οικονομικά εύρωστοι δήμοι, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται κάποιου τύπου επιχορήγηση για τον σκοπό αυτό. «Εμείς φιλοξενήσαμε ορισμένους εκπαιδευτικούς στην αρχή του σχολικού έτους, οι οποίοι ωστόσο συν τω χρόνω νοίκιασαν τα δικά τους καταλύματα» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, δήμαρχος Μυκόνου, η οποία υποδέχθηκε 120 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν μετέωρο, στον προϋπολογισμό του 2018, άλλωστε, θα συνυπολογίσουμε ένα επίδομα για όσους υπηρετούν εδώ» διευκρινίζει ο δήμαρχος, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του για τις αποστάσεις που κρατά η κεντρική διοίκηση. «Προκειμένου να εξοικονομηθεί αυτό το επίδομα, θα κόψουμε από άλλα έργα και υπηρεσίες, εξίσου αναγκαίες, όπως οι ασφαλτοστρώσεις». Το ύψος του εν λόγω επιδόματος δεν μπορεί ακόμα να καθοριστεί, καθώς ο δήμος βρίσκεται ακόμα στη φάση της καταμέτρησης των επωφελουμένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Δήμος Θήρας, που προτίθεται να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, επιζητώντας ωστόσο την ελάχιστη δυνατή συνέργεια με το κράτος. «Μπορεί να είναι καταγεγραμμένοι επίσημα 18.000, αλλά οι μόνιμοι κάτοικοί μας έχουν φτάσει τις 25.000» σημειώνει ο κ. Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, «οι δε δημόσιοι λειτουργοί είναι 500, εκ των οποίων 89 είναι οι αναπληρωτές που έχουν ήδη εγκατασταθεί, αναμένουμε όμως και άλλους». Στο νησί υπάρχει ούτως ή άλλως έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών, εξ ου και ο δήμος έχει παραχωρήσει στους γιατρούς που υπηρετούν στη Σαντορίνη 11 ακίνητα. «Εχουμε την πιο μεγάλη τουριστική σεζόν στη χώρα, γι’ αυτό και πολλοί ιδιωτικοί υπάλληλοι ταλαιπωρούνται εξίσου με την εξεύρεση σπιτιού». Η πρόταση του κ. Ζώρζου, που έχει ήδη καταθέσει εγγράφως, είναι να αξιοποιηθεί μια μεγάλη έκταση στο Καμάρι. «Πρόκειται για κτήμα που ανήκει στο Δημόσιο και διαθέτει ορισμένες παλιές αποθήκες» περιγράφει, «αν το κράτος το παραχωρήσει, μπορούμε από κοινού να επισκευάσουμε τα παλαιά κτίρια και να κτίσουμε και νέα οικήματα, ώστε να εξασφαλίσουμε μια μόνιμη λύση για τους δημόσιους λειτουργούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή