ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Business Day στην πρεσβεία ΗΠΑ

Business Day στην πρεσβεία ΗΠΑ

Σχεδόν 60 φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι συμμετείχαν προχθές το πρωί σε ημερίδα στην πρεσβεία των ΗΠΑ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των Business Days, των επισκέψεων σε σημαντικές εταιρείες και οργανισμούς που έχει μετατρέψει σε θεσμό ο Ιορδάνης Λαδόπουλος και η ομάδα του.

Ο κ. Λαδόπουλος, πρώην καθηγητής της ΑΣΟΕΕ και ο εμπνευστής του «Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας», της μεγαλύτερης εκδήλωσης για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων στην Ελλάδα, ήταν παρών στην ημερίδα (όπως είναι πάντα στα Business Days) και άκουσε τον πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ να καλωσορίζει τους συμμετέχοντες με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τις προοπτικές της.

Ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι είναι «η υψηλότερη προτεραιότητά μου να στηρίξω τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναδυθεί από την οκταετή κρίση της». Δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων και το ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα, τονίζοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι η ιστορία της ανάκαμψης θα γραφτεί από νέους ανθρώπους σαν εσάς».

Ο Τζέφρεϊ Πάιατ μίλησε για τις βαθιές ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, τη συνεργασία με την ελληνική διασπορά και την «προσωπική δέσμευσή» του για συνεχιζόμενη δραστηριοποίηση της πρεσβείας σε θέματα επιχειρηματικότητας. Ενα από τα πράγματα που λείπουν από την Ελλάδα, είπε, είναι χώροι όπου ερευνητές και επίδοξοι επιχειρηματίες από διαφορετικά μέρη της χώρας μπορούν να έλθουν σε δημιουργική επαφή.

Ανησυχία για Τραμπ

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, υπήρχε μία κυρίαρχη θεματική: η ανησυχία των συμμετεχόντων για τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ κατά των αλλοδαπών και το πώς θα επηρέαζε τη δυνατότητά τους να σπουδάσουν ή να εργαστούν στις ΗΠΑ. Στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα έχει υπάρξει «πολύ περισσότερη συνέχεια παρά αλλαγή» μεταξύ των κυβερνήσεων του Μπαράκ Ομπάμα και του Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε καθησυχαστικά ο κ. Πάιατ. Μιλώντας γενικότερα, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε εμφατικά: «Η Αμερική δεν θα κλείσει τις πόρτες της… δεν μπορεί το τζίνι να ξαναμπεί στο λυχνάρι».
Θαυμασμός

Στον σύντομο χαιρετισμό του που ακολούθησε, ο κ. Λαδόπουλος μίλησε με θαυμασμό για τη «μεγάλη δημοκρατική παράδοση και την επιχειρηματική κουλτούρα των ΗΠΑ», αλλά και το «εκπαιδευτικό σύστημα που στηρίζει την επιτυχημένη πορεία της αμερικανικής οικονομίας». Ανακοίνωσε δε ότι στο επόμενο «Πανόραμα», την προσεχή άνοιξη, οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.