Θολό τοπίο ακόμα για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Θολό τοπίο ακόμα για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδείξεις για «ξεπάγωμα» της αξιολόγησης στο Δημόσιο καταγράφονται με τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαημέρου της διαδικασίας, η οποία βάσει των χρονοδιαγραμμάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 23 του μηνός. Την ώρα που ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, εκδίδοντας αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για αποχή από την αξιολόγηση και καταγγέλλοντας εκβιασμούς δημοσίων υπαλλήλων, ανώτατα στελέχη της διοίκησης που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία σημειώνουν στην «Κ» ότι «το πρώτο δεκαήμερο, τουλάχιστον σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή». Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το δεύτερο δεκαήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου τα έντυπα αξιολόγησης περνούν στον πρώτο αξιολογητή (σ.σ. προϊστάμενος), θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή, δεδομένης και της πρόσφατης τροπολογίας που αποκλείει από τις κρίσεις όσους προϊσταμένους δεν συμμετέχουν στην αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μεγάλη συμμετοχή καταγράφεται στα υπουργεία Τουρισμού, Περιβάλλοντος, στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε κάποια άλλα, όπως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά και το Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η συμμετοχή άγγιξε το 90%.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η «εικόνα» που προκύπτει από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και δη από την ΑΔΕΔΥ, η οποία τις τελευταίες ημέρες επιδίδεται σε μπαράζ ανακοινώσεων κάνοντας λόγο για αποχή σε ποσοστό 70% έως και 90% και καταγγέλλοντας σκόπιμη παραπληροφόρηση των υπαλλήλων και εκβιασμούς τους. Με τη διατήρηση σε πολλούς βασικούς κλάδους και υπουργεία των υψηλών ποσοστών της τάξης του 70%-80% και 90%, αλλά και σε περιπτώσεις με μικρότερη συμμετοχή, η διαδικασία της αξιολόγησης έχει στην πράξη ακυρωθεί, υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ και ζητεί από «όσους συναδέλφους λύγισαν κάτω από το βάρος των απειλών να ζητήσουν πίσω την έκθεση αξιολόγησης που κατέθεσαν και να δηλώσουν συμμετοχή στην απεργία-αποχή». Η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι το δεύτερο δεκαήμερο είναι κρίσιμο και προς τούτο προαναγγέλλει κορύφωση των κινητοποιήσεων στις 12 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η αξιολόγηση θεωρείται έγκυρη –ακόμα και αν ο υπάλληλος δεν συμπληρώσει το σχετικό έντυπο– εφόσον έχει συνταχθεί έκθεση από τον έναν εκ των δύο αξιολογητών. Ως προς τα χρονοδιαγράμματα, το πρώτο δεκαήμερο οι υπάλληλοι έπρεπε να συμπληρώσουν τα έντυπα και να τα παραδώσουν στον πρώτο αξιολογητή, ο οποίος με τη σειρά του έχει άλλες δέκα ημέρες προκειμένου να τα υποβάλει στον δεύτερο αξιολογητή. Εν συνεχεία οι εκθέσεις θα πρέπει να υποβληθούν στις αρμόδιες διευθύνσεις και να λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής στη διαδικασία.

Τη θέση της υπέρ της αξιολόγησης επανέλαβε σε ανακοίνωση που εξέδωσε επί του θέματος η Ενωση Αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ, τονίζοντας την ανάγκη για δίκαιη αξιολόγηση των υπαλλήλων όλων των βαθμίδων και κλάδων, συμπεριλαμβανομένων και των αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή