Αγανάκτηση για τη βία στα ΑΕΙ

Αγανάκτηση για τη βία στα ΑΕΙ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανεπιστημιακή κοινότητα δείχνει να ανεβάζει τους τόνους κατά της βίας των μειοψηφιών εντός των ΑΕΙ. Αυτό προκύπτει από τις οξείες αντιδράσεις των πανεπιστημιακών κατά της στοχοποίησης του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Αγγελου Συρίγου, αλλά και κατά χθεσινών επεισοδίων από μικρή ομάδα φοιτητών που προπηλάκισαν την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Τα τελευταία επεισόδια ενισχύουν το κλίμα αγανάκτησης κατά της βίας των μειοψηφιών στα ΑΕΙ. Από την πλευρά του και ο υπουργός Παιδείας καταδίκασε τα γεγονότα της Πάτρας, αλλά όχι τη στοχοποίηση κατά του κ. Συρίγου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των προέδρων των τμημάτων στο Παν. Πατρών, πριν από τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, προκειμένου να ενημερωθούν για τα θέματα του ιδρύματος, προσήλθαν φοιτητές, περίπου 150 άτομα, και έγινε συζήτηση με την πρύτανη και τους προέδρους. Μετά την αναχώρηση των φοιτητών παρέμειναν περίπου 30 άτομα, τα οποία με προπηλακισμούς εναντίον της πρυτάνεως και των προέδρων προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, που ήταν ορισμένη για σήμερα, εμποδίζοντας βίαια την αποχώρησή τους από την αίθουσα. Οι συγκλητικοί αποφάσισαν τη διακοπή της συνεδρίασης, αλλά οι 30 ήθελαν οι πανεπιστημιακοί να δεσμευθούν ότι θα υλοποιήσουν τα αιτήματά τους. Κατά πληροφορίες, η κ. Κυριαζοπούλου ζητούσε από τους φοιτητές να δώσουν τα ονόματά τους, κάτι που δεν συνέβη. Η πρύτανης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάντως φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει από τη Σύγκλητο την ενεργοποίηση του πειθαρχικού συμβουλίου και για τους φοιτητές.

Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Γαβρόγλου στα γεγονότα. «Το υπουργείο καταδικάζει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τις επιθέσεις από ομάδα φοιτητών. Τέτοιες ενέργειες δεν έχουν θέση στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Οι διαφωνίες επιλύονται με διάλογο και όχι με τη βία», είπε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου δεν έχει αναφορά στη στοχοποίηση του κ. Συρίγου. Στελέχη του υπουργείου δήλωσαν στην «Κ» ότι έχει υπάρξει καταδίκη της βίας εναντίον του κ. Συρίγου όταν εκείνος προπηλακίσθηκε στο Πάντειο τον περασμένο Φεβρουάριο (προπηλακισμός που πυροδότησε το μένος των αγνώστων κατά του κ. Συρίγου). Η Σύνοδος Πρυτάνεων δήλωσε: «Η Σύνοδος χαιρετίζει τις δηλώσεις ανώτατων πολιτειακών και θεσμικών παραγόντων (σημ.: η αναφορά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, που εξέφρασε τη στήριξή του στον κ. Συρίγο) που καταδικάζουν, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά, πράξεις βίας στον χώρο των ΑΕΙ. Οι δηλώσεις αυτές προασπίζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία στο πλαίσιο της δημοκρατικής πολιτείας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η δήλωση του προέδρου της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, Στάθη Ευσταθόπουλου, και η ανακοίνωση του Παν. Κρήτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή