ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Παράθυρο» στο αδιέξοδο η… λαθρεπιβίβαση

parathyro-sto-adiexodo-i-amp-8230-lathrepivivasi-2212590

Στα άκρα οδηγήθηκε η κόντρα συνδικαλιστών και υπουργείου Υποδομών, με τους επιβάτες-θύματα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις διαθέσεις των συνδικαλιστών. Η άρνηση εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας να θέσουν σε λειτουργία το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου οδήγησε τους μετακινούμενους σε συνθήκες χάους. Και αυτό γιατί η εξαγγελία των συνδικαλιστών για αποχή από την έκδοση ηλεκτρονικών προϊόντων προκάλεσε τη σπασμωδική αντίδραση του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος απείλησε με παραπομπή στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης για όποιον αρνηθεί να εκδώσει ηλεκτρονικές κάρτες.

Σε μια επίδειξη πυγμής, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την κατάργηση της έκδοσης της χάρτινης κάρτας απεριορίστων διαδρομών, ενώ παράλληλα προανήγγειλε την αναστολή έκδοσης χάρτινων εισιτηρίων στο τέλος Οκτωβρίου. Ωστόσο ο μηχανισμός ήταν ανέτοιμος να αντικαταστήσει το χάρτινο εισιτήριο με το ηλεκτρονικό, έτσι οι επιβάτες βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας διαμάχης που οδήγησε σε ουρές στα εκδοτήρια (όποια ήταν ανοιχτά) τα οποία δεν προχωρούσαν στην παροχή ηλεκτρονικών προϊόντων.

Πέραν της κινητοποίησης των εργαζομένων που είχαν ανακοινώσει την αποχή από την έκδοση ηλεκτρονικών προϊόντων, υπάρχει μεγάλη μερίδα αυτών που δεν δέχτηκαν να προχωρήσουν στη σχετική εκπαίδευση πάνω στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ετσι, όταν κλήθηκαν να θέσουν σε πλήρη λειτουργία το νέο σύστημα εκτός από απρόθυμοι ήταν και ανέτοιμοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν βρέθηκε τρόπος ή έστω δεν υπήρχε η πρόθεση ούτε από τον ΟΑΣΑ ούτε από το υπουργείο Υποδομών να αναγκάσουν τους εργαζομένους να λάβουν τη σχετική εκπαίδευση.

Σε αυτό το κλίμα οι εργαζόμενοι παραδέχονται χωρίς περιστροφές ότι το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού είναι αδρανές. «Γιατί βιάζεστε να βγάλετε ηλεκτρονική κάρτα; Δεν γίνονται έλεγχοι, οπότε μετακινηθείτε χωρίς εισιτήριο μέχρι να μπορέσετε να εκδώσετε κάρτα», είπε υπάλληλος των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) σε επιβάτη ο οποίος δεν μπορούσε να βγάλει ηλεκτρονική κάρτα απεριορίστων διαδρομών. Με δεδομένο ότι είχε ανασταλεί –έστω τυπικά– η έκδοση χάρτινων καρτών, η λύση που του προτάθηκε από το χείλη αρμόδιου υπαλλήλου των ΣΤΑΣΥ ήταν η… λαθρεπιβίβαση. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό προχωρούν αύριο σε στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.

Οι εναλλακτικές που έχουν οι επιβάτες για την προμήθεια εισιτηρίου είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Παρά την πρόβλεψη ότι ορισμένα περίπτερα θα παρέχουν στο επιβατικό κοινό ηλεκτρονικά εισιτήρια, οι περιπτερούχοι υποστηρίζουν ότι αδυνατούν να προμηθευτούν το σύνολο του «εξοπλισμού».