Συνάντηση αρχηγού της ΕΛΑΣ με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ

Συνάντηση αρχηγού της ΕΛΑΣ με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη για εμβάθυνση της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η διαχείριση του μεταναστατευτικού ζητήματος, η καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας, διαπίστωσαν, κατά τη συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ, Λάζο Βελκόφσκι (Lazo Velkovski).

Στο πλαίσιο αυτό -κι αφού αποτιμήθηκε προηγουμένως η μέχρι τώρα συνεργασία στους παραπάνω καίριους τομείς- κρίθηκε ως επιβεβλημένη η ανάληψη σειράς πρωτοβουλιών, με απώτερο σκοπό να τεθούν νέες βάσεις για μία ενισχυμένη αστυνομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Τέτοιες είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η ανταλλαγή επιχειρησιακών πληροφοριών σε «πραγματικό χρόνο» για την αντιμετώπιση του σοβαρού διασυνοριακού εγκλήματος, η πραγματοποίηση επιχειρησιακών συναντήσεων αρμόδιων εμπειρογνωμόνων σε θέματα ναρκωτικών, μετανάστευσης, διαχείρισης συνόρων και τρομοκρατίας, ο ορισμός σημείων επαφής 24/7 για την εφαρμογή και υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων, η πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μεταξύ των όμορων υπηρεσιών, όπως επίσης η αξιοποίηση των θεσμοθετημένων διαύλων επικοινωνίας και όλων των δυνατοτήτων πολυμερούς συνεργασίας που παρέχονται στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και διεθνών Οργανισμών (Europol, Frontex και Interpol).

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και διερευνήθηκαν η ενδεχόμενη προοπτική λειτουργίας κοινού κέντρου επαφής, σε σημείο των χερσαίων συνόρων, για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών αντιμετώπισης του διασυνοριακού εγκλήματος και η δυνατότητα πραγματοποίησης κοινών περιπολιών σε τουριστικές περιοχές, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. Αποφασίστηκε δε, η ΕΛΑΣ να παρέχει εκπαίδευση σε προσωπικό της Αστυνομίας της γείτονος χώρας σε διαφόρους τομείς επαγγελματικού ενδιαφέροντος.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν από την ΕΛΑΣ, η γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Δραγατάκης, ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παυλακίδης και ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς, Εμμανουήλ Πασχαλίδης.

Η αντιπροσωπεία της Αστυνομίας της ΠΓΔΜ αποτελείτο από τη Διευθυντή του Γραφείου του Αρχηγού Biljana Markova, τον βοηθό του Διευθυντή Ασφαλείας Marjan Kocev, την βοηθό του διευθυντή του Τμήματος Πληροφοριών και Ανάλυσης Julija Popovska Aleksandrovska και τον επικεφαλής της Νότιας Περιφέρειας Gerasimco Atanasov.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή