ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΕΕΒΙ: «Θετική» η αντίδραση του υπ. Παιδείας, εμμένουμε στην αναστολή διανομής συγγραμμάτων

seevi-thetiki-i-antidrasi-toy-yp-paideias-emmenoyme-stin-anastoli-dianomis-syggrammaton

Την ικανοποίησή τους ανακοίνωσαν οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργο Αγγελόπουλο ότι θα βρεθούν νέοι τρόποι τιμολόγησης, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες αποπληρωμής.

«Οι πρώτες αντιδράσεις του υπουργείου Παιδείας διά του γενικού γραμματέα κ. Αγγελόπουλου κρίνονται ως θετικές. Απομένει τα υπεσχημένα να εφαρμοστούν ώστε να αποφέρουν αποτελέσματα άμεσα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΕΕΒΙ.

Αυτό, ωστόσο, δεν μεταφράζεται ακόμα σε άρση της αναστολής διανομής συγγραμμάτων, αλλά σε τήρηση στάσης αναμονής, καθώς, σύμφωνα με τον ΣΕΕΒΙ, «το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι συνέπεια υπερβολικής καθυστέρησης και συγχρόνως βαρύτατης συσσώρευσης χρέους».

Μάλιστα, ο ΣΕΕΒΙ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για δραστική αλλαγή της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου, αν για την αποπληρωμή 12.000.000 ευρώ απαιτήθηκε διάστημα 10 μηνών (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2017), ευλόγως για την αποπληρωμή τής έως σήμερα οφειλής ύψους 55.000.000 ευρώ θα απαιτηθούν 4 περίπου έτη, εφόσον δεν αλλάξει δραστικά η διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκδότες.

Εμμένουν στη θέση ότι τίθεται θέμα «πολιτικής βούλησης» για τις όποιες αλλαγές και σημειώνουν ότι «στο σύνολό τους οι εκδότες επιστημονικών βιβλίων έχουν καταβάλει κατά τα δύο τελευταία έτη κάθε προσπάθεια –στο μέτρο τού ανθρωπίνως δυνατού– για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της διανομής των επιστημονικών συγγραμμάτων στους φοιτητές και τους σπουδαστές της χώρας και η ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, συντελώντας τα μέγιστα στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.