Και ταινία το βιβλίο Βαρουφάκη

Και ταινία το βιβλίο Βαρουφάκη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εκδήλωση-ποταμό τριών ωρών παρουσιάστηκε, χθες, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων η ελληνική έκδοση του νέου βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη, με τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι». Η είδηση της βραδιάς ήταν ότι ο Κώστας Γαβράς σκοπεύει να μετατρέψει το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη σε κινηματογραφική ταινία. Η αποκάλυψη αυτή, σε συνδυασμό με την παρουσία του Βασίλη Βασιλικού στο πάνελ και ο χαρακτηρισμός της υπουργικής θητείας Βαρουφάκη από τον ίδιο ως «ελληνική άνοιξη», κατέστησαν σαφή τον βαθμό στον οποίο ο συγγραφέας θεωρεί τον εαυτό του κληρονόμο των δημοκρατικών αγώνων της δεκαετίας του 1960.

Δεν ήταν το μόνο σουρεαλιστικό στοιχείο της εκδήλωσης. Ο κ. Βασιλικός είπε ότι το βιβλίο –800 σελίδες στην ελληνική έκδοση, σχεδόν διπλάσιο από το αγγλικό πρωτότυπο– «γράφτηκε με το αίμα του Γιάνη Βαρουφάκη», τον οποίο παρομοίασε με τον Αλέκο Παναγούλη (και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ). Ο λογοτέχνης, από τον οποίο είχε ζητήσει ο κ. Βαρουφάκης να διαβάσει την επιστολή Γαβρά για την κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου – τελικά τη διάβασε η ηθοποιός Μαρία Καρακίτσου, μαζί με πλήθος αποσπασμάτων από το βιβλίο – έκλεισε την παρέμβασή του με το γνωστό ποίημα του Ελύτη: «Eνα το χελιδόνι/και η άνοιξη ακριβή…».

Η Νάντια Βαλαβάνη, μέλος του τότε υπουργικού συμβουλίου, στη δική της ομιλία επικαλέστηκε, επικροτώντας τις εκτιμήσεις Βαρουφάκη, ότι ακόμα και στο κακό σενάριο του Grexit, το ΑΕΠ το 2016 «θα είχε απογειωθεί». Αποκάλυψε ότι ο «Αλέξης» (όπως εξακολουθεί να αποκαλεί τον πρωθυπουργό) της τηλεφώνησε δύο φορές την ημέρα της ορκωμοσίας για να την πείσει να δεχθεί τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών (αρχικά προοριζόταν για τη θέση της αναπληρώτριας Εξωτερικών, που πήγε τελικά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο). Επίσης, έριξε και μια βαριά σκιά αμφιβολίας στους ισχυρισμούς Βαρουφάκη για τη λειτουργία του παράλληλου συστήματος πληρωμών μέσω του Τaxis, λέγοντας ότι το σύστημα ήταν σε οριακή κατάσταση και ότι ο προμηθευτής του χρειάστηκε δύο μήνες «μόνο και μόνο για τη νέα φόρμα για τη φορολογική δήλωση».

Ο Νίκος Θεοχαράκης, βασικός συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση, μεταξύ αναφορών στον Αριστοφάνη, στον Κέινς, στον Εγελο και πολλούς, πολλούς άλλους, χαρακτήρισε τους εκπροσώπους των δανειστών «εξαιρετικές μετριότητες» και «πραγματικά ψεύτες» (αλλά και λύκους, επικαλούμενος τον Μπρεχτ), «θλιβερή» την Ε.Ε., απέδωσε την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη στη λιτότητα και είπε ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα «πάσχουν από σύνδρομο Στοκχόλμης» λόγω παρατεταμένου συγχρωτισμού με την τρόικα. Στα αποσπάσματα που διαβάστηκαν και στις παρεμβάσεις των ομιλούντων ήταν συνεχείς οι αρνητικές αναφορές στον Γιώργο Χουλιαράκη και στον Γιάννη Στουρνάρα.

Κλείνοντας, ο κ. Βαρουφάκης υποσχέθηκε ότι δεν θα ξαναμιλήσει ποτέ για το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή