Αντιδράσεις για τη Σχολή Δημόσιας Υγείας

Αντιδράσεις για τη Σχολή Δημόσιας Υγείας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας συναινούν υπέρ της ανάδειξης πανεπιστημιακών με κλειστές διαδικασίες, δηλαδή χωρίς ανοιχτή προκήρυξη θέσης ώστε να τη διεκδικήσουν όσοι θεωρούν ότι έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα. Οπως καταγγέλλει η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, τα δύο υπουργεία επιχειρούν την «πανεπιστημιοποίηση» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), με τους υποψηφίους να έχουν επιλέξει το γνωστικό αντικείμενο και τη βαθμίδα για τα οποία θα κριθούν! Για «ρουσφετολογικό θράσος» κάνει λόγο η ΠΟΣΔΕΠ, που έχει πάρει ήδη απόφαση να προσφύγει στο ΣτΕ με στόχο να κηρυχθεί η όλη διαδικασία αντισυνταγματική και άκυρη. Η απόφαση έχει προκαλέσει και τις οξύτατες αντιδράσεις των ιατρικών σχολών.

Ειδικότερα, η ΠΟΣΔΕΠ καταγγέλλει ως «αντιακαδημαϊκή και απαράδεκτη» την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας με την οποία συγκροτούνται επταμελείς επιτροπές κρίσης για ένταξη σε βαθμίδα καθηγητών των διδασκόντων της ΕΣΔΥ, η οποία αποτελεί ΝΠΔΔ του υπουργείου Υγείας και μετατρέπεται σε πανεπιστήμιο χωρίς να ανήκει ΑΕΙ. Η αρχή γίνεται με 29 διδάσκοντες. «Πρόκειται για μια πρωτοφανή για την ακαδημαϊκή κοινότητα διαδικασία-παρωδία, μοναδική για τα ακαδημαϊκά δεδομένα της χώρας μας, σύμφωνα με την οποία, βάσει του ν. 4452/2017, οι διδάσκοντες και επιστημονικοί συνεργάτες της ΕΣΔΥ αποφασίζουν από μόνοι τους, με μία απλή αίτηση (!), για ποιο γνωστικό αντικείμενο και σε ποια βαθμίδα θα κριθούν (επίκουρου καθηγητή, αναπληρωτή ή καθηγητή) και μάλιστα με «κλειστή διαδικασία», χωρίς δηλαδή οποιοσδήποτε άξιος επιστήμονας από την Ελλάδα ή το εξωτερικό να μπορεί να διεκδικήσει τη θέση αυτή!!! Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, τα γνωστικά αντικείμενα τα οποία έχουν επιλέξει οι ίδιοι οι υποψήφιοι, δεν ευσταθούν επιστημονικά και καθίστανται “φωτογραφικά” ή εντάσσονται σε πολλαπλά, ξεχωριστά επιστημονικά πεδία», αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η ΕΣΔΥ προτείνει τις επταμελείς επιτροπές κρίσης των παραπάνω, χωρίς να ακολουθούνται ακαδημαϊκά κριτήρια, καθώς καλούνται καθηγητές ΑΕΙ να κρίνουν τους διδάσκοντες και επιστημονικούς συνεργάτες της ΕΣΔΥ, χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, οι εκλέκτορες να έχουν το ίδιο ή έστω συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό της συγκεκριμένης θέσης, ενώ παράλληλα οι ίδιοι εκλέκτορες κρίνουν υποψηφίους σε εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους γνωστικά αντικείμενα. «Πρόκειται για ένα σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, το οποίο όμως αντικατοπτρίζει το ρουσφετολογικό θράσος και την αντιακαδημαϊκότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εντάσσοντας σε αυτήν με πρωτοφανή τρόπο, την ΕΣΔΥ» παρατηρεί η ΠΟΣΔΕΠ και ζητεί την απόσυρση της ΚΥΑ ενώ καλεί όλους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές-μέλη των επταμελών επιτροπών να παραιτηθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή