Προσκλητήριο ξένων φοιτητών στη Θεσσαλονίκη

Προσκλητήριο ξένων φοιτητών στη Θεσσαλονίκη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, ζήσε στη Θεσσαλονίκη. Με αυτό το σύνθημα ο δήμος και η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης κάνουν προσπάθεια να προσελκύσουν ξένους φοιτητές από τα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη. «Οπως ήταν ανεκμετάλλευτα τα μνημεία της πόλης μας, έτσι είναι και τα πανεπιστήμια», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την προώθηση του προγράμματος «Study in Thessaloniki».

«Η Θεσσαλονίκη με τέσσερα πολύ καλά δημόσια πανεπιστήμια, πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα και σημαντικό αριθμό κολεγίων προσφέρει πολύ καλή εκπαίδευση και –όπως είναι γνωστό σε όλους– και πολύ ενδιαφέρουσα φοιτητική ζωή. «Ενα πολύ θελκτικό πακέτο, γιατί όπως και να το κάνουμε και ο τρόπος ζωής παίζει μεγάλο ρόλο όταν είσαι φοιτητής», σημειώνει στην «Κ» η κ. Ιωάννα Μηταυτσή, υπεύθυνη του τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης .

Από το 2014, αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει τα ταξίδια σε πόλεις του εξωτερικού προκειμένου να διαφημίσει την πόλη και να προσελκύσει τουρίστες. «Φέτος είχαμε 2,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στην πόλη», τόνισε ο κ. Μπουτάρης, προσθέτοντας με το χαρακτηριστικό χιούμορ του, «κάνουμε γνωστή τη Θεσσαλονίκη, χωρίς κόστος… Μας έβρισαν λίγο επειδή αναδείξαμε το οθωμανικό και το εβραϊκό στοιχείο της πόλης». Στις τουριστικές αποστολές εδώ και αρκετούς μήνες προστέθηκαν και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης, ώστε να προσελκύσουν εκτός από εποχικούς τουρίστες, επισκέπτες, αλλά και φοιτητές. Ετσι ξεκίνησε το πρόγραμμα «Study in Thessaloniki» στο οποίο συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, πανεπιστήμια, κολέγια, ξένα σχολεία.

Χθες, στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν εκπρόσωποι από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το ACT, το City College, το New York College, το DEI, το Metropolitan College, το Pinewood και το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωποί τους ακολουθούν τις αποστολές του δήμου στο πλαίσιο της Διπλωματίας Πόλεων σε Βαλκάνια, Τουρκία, Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και αλλού. Ετσι προωθούν τη Θεσσαλονίκη ως σπουδαστικό προορισμό είτε για ανταλλαγές σπουδών στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus, είτε για σπουδές μεταπτυχιακές και διδακτορικές, είτε για συμμετοχή σε θερινά σεμινάρια επιστημών και πολιτισμού. «Ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η προβολή της πρωτοβουλίας μέσω του Διαδικτύου, μεσοπρόθεσμα η εύρεση και ένταξη της δράσης σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης», ανέφεραν. «Τα οφέλη για την πόλη δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμα. Οι νέοι που έχουν σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, που θα αγαπήσουν τη Θεσσαλονίκη και θα μείνουν σε αυτήν, θα γεννήσουν ιδέες, θα επενδύσουν σε καινοφανείς τεχνολογίες, θα δημιουργήσουν επιχειρηματική ανάπτυξη και θέσεις εργασίες», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Σπύρος Πέγκας.

Φυσικά οι συνθήκες δεν είναι εύκολες. Η νομοθεσία θέτει εμπόδια στην έλευση φοιτητών από χώρες εκτός Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη, ενώ και η τρέχουσα οικονομική συγκυρία δυσχεραίνει την προσπάθεια των ΑΕΙ να επενδύσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών προκειμένου να προσελκύσουν ξένους φοιτητές. «Για τη λύση των περισσότερων προβλημάτων, κυρίως πρακτικής φύσης, απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις και, φυσικά, η συνεργασία με την Πολιτεία, με το υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δράσεων, με το υπουργείο Εξωτερικών για τη διευκόλυνση της εξασφάλισης σπουδαστικής βίζας», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή