Εικονικές αερομαχίες ανατολικά της Ρόδου

Εικονικές αερομαχίες ανατολικά της Ρόδου

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις εικονικές αερομαχίες ενεπλάκησαν χθες το μεσημέρι τουρκικά και ελληνικά F-16 στα ανατολικά της Ρόδου. Συγκεκριμένα, τουρκικά F-16 ενεπλάκησαν τρεις διαδοχικές φορές (14.50, 14.55 και 15.00) με ζεύγος ελληνικών μαχητικών στα ανατολικά της Ρόδου, όπου χθες συγκεντρώθηκε η μεγαλύτερη παραβατικότητα. Συνολικά χθες εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο 10 μαχητικά F-16, εκ των οποίων τέσσερα ήταν οπλισμένα, και δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 που πραγματοποίησαν και τις 30 παραβιάσεις που καταγράφηκαν. Τα CN-235 έχουν τη δυνατότητα παροχής επιχειρησιακής εικόνας του Αιγαίου στην Αγκυρα σε πραγματικό χρόνο. Η ένταση στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου έχει αυξηθεί αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς εκεί εντοπίζονται οι περισσότερες εικονικές αερομαχίες και η γενικότερη τουρκική κινητικότητα, σε αέρα και θάλασσα. Σήμερα οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει και θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Ικαρίας (NAVTEX υπ’ αριθμόν 1012/17) για πραγματοποίηση άσκησης με πυρά το μεσημέρι.

Παράλληλα, στα Κατεχόμενα συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις για το μέλλον της Κύπρου. Ο αποκαλούμενος «ΥΠΕΞ» των Κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου πρότεινε, αν το βόρειο μέρος του νησιού δεν επιτύχει διεθνή αναγνώριση, να συνδεθεί με την Τουρκία στο πρότυπο του μοντέλου Αγγλίας – Γιβραλτάρ και Γαλλίας – Μονακό. Τη συγκεκριμένη ιδέα ενστερνίζεται και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ακνταγ, ο οποίος δήλωσε ότι «θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή