Δεκτό το αίτημα για έκδοση του «Mr. Bitcoin» και στη Ρωσία

Δεκτό το αίτημα για έκδοση του «Mr. Bitcoin» και στη Ρωσία

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπλέκεται η υπόθεση της έκδοσης του Αλεξάντερ Βίνικ, αλλιώς γνωστού και ως «Mr. Bitcoin», ο οποίος κατηγορείται από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος μέσω πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων. Σήμερα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό και το αίτημα έκδοσης του 38χρονου στη Ρωσία. 

Ο Βίνικ, που κατηγορείται για άλλη απάτη στην πατρίδα του, συναίνεσε να εκδοθεί στη Ρωσία ενώ προσέφυγε στον Αρειο Πάγο κατά του αμερικανικού αιτήματος το οποίο είχε γίνει δεκτό την περασμένη εβδομάδα από το Συμβούλιο Εφετών. Πλέον, μετά και τη συνεδρίαση του Αρείου Πάγου, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής να κληθεί να αποφασίσει επί των δύο αιτημάτων.  

Πρόσφατα μίλησε στην «Κ» ο ειδικός που έφτασε στα ίχνη του Βίνικ και ειδοποίησε τις αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με το αμερικανικό ένταλμα, ο Βίνικ ως διαχειριστής της πλατφόρμας BTC-e ξέπλενε κέρδη εγκληματικών δραστηριοτήτων. Μέσω του συγκεκριμένου ανταλλακτηρίου ψηφιακών νομισμάτων φέρεται να νομιμοποιήθηκαν 4 δισ. δολάρια την περίοδο 2011-2016. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του σε παράνομες πράξεις και υποστηρίζει ότι ουδέποτε είχε ρόλο διαχειριστή της πλατφόρμας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή