ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο αυτόφωρο ο «Ρουβίκωνας»

sto-aytoforo-o-royvikonas-2213179

Στο αυτόφωρο οδηγούνται σήμερα οι 18 αναρχικοί, μέλη της ομάδας «Ρουβίκωνας», που συνελήφθησαν για συμμετοχή στη χθεσινή κατάληψη στο κτίριο της ισπανικής πρεσβείας. Εις βάρος τους σχηματίστηκε από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας δικογραφία για διατάραξη σχέσεων με άλλη χώρα, καθώς και διατάραξη οικιακής ειρήνης. Αστυνομικές πηγές διευκρίνισαν ότι οι επικεφαλής της ισπανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας δεν κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά εις βάρος των 18 αναρχικών. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι λόγω ιδιαιτερότητας του περιστατικού («θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο», είπαν επί λέξει) αποφασίστηκε η σύλληψη και παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Εκτός απροόπτου, και οι δεκαοκτώ επρόκειτο να διανυκτερεύσουν στη ΓΑΔΑ και να μεταφερθούν κατά τις πρωινές ώρες σήμερα στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Πέταξαν φέιγ βολάν

Η εισβολή των μελών του «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία της Ισπανίας, επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έγινε χθες στις 10 π.μ. Οι 18 αναρχικοί πέταξαν φέιγ βολάν έξω από το κτίριο με σύνθημα «La solidaridad es el arma del pueblo» («Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών») και στη συνέχεια, αφού απώθησαν τον αστυνομικό-σκοπό και έναν υπάλληλο security, μπήκαν στο εσωτερικό του κτιρίου. Πέταξαν φυλλάδια και ανάρτησαν πανό με παρόμοιο περιεχόμενο.

Λίγη ώρα αργότερα, στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και προσήγαγαν τους αναρχικούς-ακτιβιστές στον 6ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Αρχικά, υπήρξε η σκέψη και οι 18 προσαχθέντες να αφεθούν ελεύθεροι, καθότι οι επικεφαλής της ισπανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας δεν είχαν εκφράσει τη βούληση να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά εις βάρος των καταληψιών.

Στην πορεία της ημέρας ωστόσο, ακολούθησαν διαβουλεύσεις και, τελικά, αποφασίστηκε να σχηματιστεί εις βάρος τους δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης και διατάραξη σχέσεων με άλλη χώρα. Στη δικογραφία συμπεριελήφθησαν οι καταθέσεις μιας γυναίκας-αστυφύλακα και ενός υπαλλήλου security που, την ώρα του «ντου», εκτελούσαν υπηρεσία στην είσοδο της πρεσβείας. Από τους συνολικά 18 συλληφθέντες, οι 14 είναι άντρες και οι 4 γυναίκες. Eκτός από δύο που ήταν «πρωτοεμφανιζόμενοι», οι υπόλοιποι συλληφθέντες μετέχουν στον στενό πυρήνα του «Ρουβίκωνα» και της «Αναρχικής Συλλογικότητας Νέας Φιλαδέλφειας» – (ΑΣΥΝΦ), που επίσης υπέγραψε τα φέιγ βολάν και τα προπαγανδιστικά κείμενα που αναρτήθηκαν χθες στο Athens Indymedia.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των καταπιεσμένων της Καταλονίας, της Βασκονίας, της Ισπανίας. Στεκόμαστε ενάντια στην κρατική βία και καταστολή», ανέφεραν στο κείμενο-προκήρυξη, ενώ τάχθηκαν ενάντια στα σχέδια αυτονόμησης της Καταλωνίας: «Ο δρόμος για την αυτοδιάθεση των λαών δεν περνάει μέσα από τη δημιουργία κρατών». Το προηγούμενο διάστημα τα μέλη του «Ρουβίκωνα» προκάλεσαν φθορές στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, πραγματοποίησαν κατάληψη στη ΔΟΥ Ψυχικού και επιτέθηκαν στους υπαλλήλους δικηγορικού γραφείου που μετέχει στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.