Απειλούν με «λουκέτο» στην Ιατρική

Απειλούν με «λουκέτο» στην Ιατρική

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληραίνει η κόντρα των πανεπιστημιακών γιατρών με το υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας, με επίκεντρο τις ρυθμίσεις του νόμου «Βελτίωση και Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ» που αφορούν στο εργασιακό καθεστώς των πανεπιστημιακών γιατρών. Σήμερα λήγει η προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία για τη διακοπή της συνεργασίας των πανεπιστημιακών γιατρών που υπηρετούν σε κλινικές, εργαστήρια ή μονάδες του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ, με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος δηλώνει ότι ο νόμος θα ισχύσει ως έχει. Από την πλευρά τους οι πανεπιστημιακοί γιατροί απειλούν με επ’ άόριστον «λουκέτο» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οπως επεσήμανε στην «K» ο νευρολόγος, ψυχίατρος αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παύλος Σακκάς, τα μέλη του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ιατρικών Σχολών καλύπτονται νομικά να αψηφήσουν τον νόμο του υπουργείου Υγείας και να συνεχίσουν να εργάζονται στο πλαίσιο του νόμου 2530/97 για τα ΑΕΙ.

Ομως χθες και προχθές το υπουργείο Υγείας -σύμφωνα με τον κ. Σακκά- «επιστράτευσε» τις νομαρχίες της χώρας προκειμένου να πιέσουν τις ιδιωτικές κλινικές να διακόψουν οποιαδήποτε συνεργασία έχουν με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, υπό την «έμμεση» απειλή σκληρότερων ελέγχων σε σχέση με τις άδειες λειτουργίας τους. Ηδη το θεραπευτήριο «Υγεία» έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει τη συνεργασία με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, ενώ έχουν αρχίσει να «πειθαρχούν» η μία μετά την άλλη και οι υπόλοιπες ιδιωτικές κλινικές.

Υπό αυτές τις συνθήκες πανεπιστημιακοί γιατροί ζητούν να παραιτηθούν από το Πανεπιστήμιο, γεγονός που ο Σύλλογος ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών χαρακτηρίζει ως εξωφρενικό «καθώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν ξοδέψει 20 και πλέον χρόνια από τη ζωή τους υπηρετώντας το Πανεπιστήμιο». Ετσι την επόμενη εβδομάδα ο σύλλογος ΔΕΠ πρόκειται να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση με βασική πρόταση να κλείσει επ’ αόριστον η Ιατρική Σχολή, γεγονός που σαφώς θα έχει επιπτώσεις στους φοιτητές της Ιατρικής.

Τα ΠΕΣΥ

Εν τω μεταξύ μεγάλος είναι ο αριθμός των ενδιαφερομένων για την πλήρωση 17 θέσεων των αναπληρωτών γενικών διευθυντών των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας. Προχθές έληξε η προοθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων και οι συμμετοχές εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 150 καθώς ήδη έχουν καταμετρηθεί 136 φάκελοι, ενώ παραλαμβάνονται και φάκελοι ταχυδρομικώς, οι οποίοι δεν έχουν καταμετρηθεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, οι υποψηφιότητες θα εξετασθούν και θα αξιολογηθούν το συντομότερο δυνατόν. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις θέσεις των διοικητών-μάνατζερ των νοσοκομείων των ΠΕΣΥ, καθώς και των αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή