ΙΝΚΑ: τα παράπονα για την Υγεία

ΙΝΚΑ: τα παράπονα για την Υγεία

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες ξοδεύουν υπερβολικά για την ιδιωτική υγεία και παιδεία, σε βάρος της διατροφής τους και άλλων δαπανών του οικογενειακού προϋπολογισμού. Αποτέλεσμα, η μέση δαπάνη για μια υγιεινή διατροφή να είναι τελικά εξαιρετικά χαμηλή, ενώ αντίστοιχα τα ποσά που διατίθενται στην παραπαιδεία και τις ιδιωτικές ιατρικές υπηρεσίες να είναι κατά πολύ υψηλότερα του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αυτό ανακοίνωσε χθες το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ελλάδος σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσιάστηκε το σχέδιο δημιουργίας δικτύου ενημέρωσης και προστασίας καταναλωτή.

Το δίκτυο αυτό θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες υπηρεσίες: κέντρα πληροφόρησης καταναλωτών, διαχείρισης παραπόνων, εποπτείας τιμών, διατροφικών συμβουλών, υποστήριξης καταναλωτών μέσω διαδικτύου, υπηρεσία προστασίας τουριστών και δίκτυα χρηστών υπηρεσιών υγείας.

Η τελευταία θα έχει ως έδρα τη Θεσσαλονίκη και τμήματα σε όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειών και θα εστιάζει το ενδιαφέρον της στις λεγόμενες σπάνιες ασθένειες όπου, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, ασκείται ληστρική πρακτική. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία του ΙΝΚΑ, τα ποσοστά απογοήτευσης για τον τομέα υγείας στην Ελλάδα φθάνουν το 93%, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος δεν ξεπερνά το 30%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η διατροφή αποκτά «ταξικά χαρακτηριστικά», θύμα της εκτροπής του οικογενειακού προϋπολογισμού προς δαπάνες για παιδεία, υγεία, κατοικία και τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς.

Πολλά είναι, όμως, και τα παράπονα για την ποιότητα των τροφίμων στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, εν όψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου, το ΙΝΚΑ και η ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων) ανακοίνωσαν την έναρξη συγκεκριμένων δράσεων, με σκοπό τον περιορισμό των προβλημάτων. Χαρακτηριστικό είναι, όπως τονίστηκε, ότι σύμφωνα με το σημερινό προσωπικό εποπτείας και τις συνθήκες που επικρατούν, αντιστοιχεί ένας έλεγχος ανά… οκτώ χρόνια. Για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο θα λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα 66 κέντρα υποδοχής παραπόνων, με σκοπό την εξυπηρέτηση και των τουριστών.

Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται και σε επιλεγμένα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι αλκοτέστ. Κατά τη διάρκεια της εξόδου αλλά και της επιστροφής των κατοίκων της πρωτεύουσας, πεζοί τροχονόμοι θα βρίσκονται στα διόδια για να ελέγχουν τη χρήση ζωνών ασφαλείας και κράνους. Το εθνικό οδικό δίκτυο θα επιτηρείται και από αέρος με πτήσεις ελικοπτέρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή