ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε σιωπηλή διαμαρτυρία για τη δολοφονία Ζαφειρόπουλου καλεί ο ΔΣΑ

se-siopili-diamartyria-gia-ti-dolofonia-zafeiropoyloy-kalei-o-dsa-2213549

Σε σιωπηλή διαμαρτυρία έξω από το γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου καλεί για σήμερα στις 8:00 μ.μ. ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) ενώ με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου καθορίζει τί δεν θα δικάζεται κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αποχής που κήρυξε σε ένδειξη διαμαρτυρίας και πένθους.

Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας κήρυξε πανελλαδική αποχή από όλα τα δικαστήρια ως και την ερχόμενη Τρίτη 17 Οκτωβρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου δικηγόρου που για χρόνια υπήρξε σημαίνον συνδικαλιστικό στέλεχος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ενώ με την απόφαση του καθόρισε ότι λεπτομερώς πώς και σε ποιές υποθέσεις θα απέχουν οι δικηγόροι, κάνοντας δεκτή σχετική πρόταση του Προέδρου του ΔΣΑ Βασίλη Αλεξανδρή.

Ανακοίνωση εξέδωσε για την «άγρια δολοφονία του συναδέλφου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου», που «αναδεικνύει ακόμη μία φορά, προεχόντως, το έλλειμμα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας» και ο Λογαριασμός Ενισχύσεως Δικηγόρων Επαερχιών (ΛΕΔΕ). «Η στυγερή αυτή ανθρωποκτονία ενός λειτουργού της δικαιοσύνης από αδίστακτους εγκληματίες, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα των Ελλήνων πολιτών που αξιώνουν δικαιολογημένα να εξαλειφθούν οι αιτίες μιας πρωτοφανούς εγκληματικότητας που έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας ως κορυφαίο αρνητικό φαινόμενο».

Ειδικότερα, το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε τα εξής:

1. Αποχή καθ΄ όλο το εργάσιμο ωράριο των δικαστηρίων από την Παρασκευή 13.10.2017 έως και την Τρίτη 17.10.2017.

2. Αποχή από την συζήτηση των υποθέσεων στα ακροατήρια από τις 13.00 έως το πέρας του ωραρίου, από την Τετάρτη 18.10.2017 έως και την Παρασκευή 20.10.2017.

3. Σιωπηλή διαμαρτυρία έξω από γραφείο του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου σήμερα στις 20.00.

4. Παράσταση του ΔΣ στην νεκρώσιμη ακολουθία. 

5. Ονοματοδοσία της Αίθουσας Εκδηλώσεων του ΔΣΑ ως: «Αίθουσα Μιχάλη Ζαφειρόπουλου».

6. Δωρεά ΔΣΑ σε φιλανθρωπικό σκοπό επιλογής της οικογένειας του εκλιπόντος.

7. Συνάντηση με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης για την ενημέρωση σχετικά με την πορεία των ερευνών και την λήψη μέτρων ασφαλείας για τους δικηγόρους.

8. Σύσταση Επιτροπής του ΔΣΑ για την λήψη και εξειδίκευση μέτρων προστασίας των δικηγόρων στους χώρους εργασίας τους.

Πλαίσιο αποχής

Α. Απαιτείται άδεια

1. Παραγραφές – Προθεσμίες

2. Για τις ποινικές υποθέσεις: Αυτόφωρα (κρατούμενοι), Κρατούμενοι (προσωρινώς ή κατόπιν καταδικαστικής απόφασης), στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό.

Β. Δεν απαιτείται άδεια

1. Καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά και διοικητικά), συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων και αγωγών.

2. Συζήτηση προσωρινών διαταγών και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον πολιτικών και διοικητικών δικαστηρίων(συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων αναστολών, αναστολών πλειστηριασμών κ.λπ.) ανεξαρτήτως εάν έχει χορηγηθεί ή όχι προσωρινή διαταγή.

3. Αντιρρήσεις (Διοικητικά)

4. Κατάθεση προτάσεων (20ήμερο και 100 ημέρες)

5. Προσθήκη – Αντίκρουση

6. Εξώδικα και επιδόσεις αποφάσεων

7. Ένορκες βεβαιώσεις

8. Κλήσεις – Προσδιορισμοί

Αναβολές

Για την διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.