Μεγάλη φυγή – επί ποδός η Τροχαία

Μεγάλη φυγή – επί ποδός η Τροχαία

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη μεγάλη έξοδος του καλοκαιριού θέτει σε συναγερμό τη δύναμη της Τροχαίας στο σύνολό της. Η ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν κύμα φυγής των κατοίκων της πρωτεύουσας προς κοντινές ή και περισότερο απομακρυσμένες παραλίες. Για την εξασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας των οχημάτων έχει προγραμματισθεί η λήψη μέτρων τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο όσο και σε μεγάλους οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου.

Η εφαρμογή των μέτρων αρχίζει σήμερα, μετά το μεσημέρι. Στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου θα παραχωρηθεί επιπλέον λωρίδα στο ρεύμα εξόδου, από τη διασταύρωση Δαφνίου μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας (3 μ.μ.-9 μ.μ.) και αύριο από τις 7 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι. Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα γίνουν στους κόμβους Δαφνίου, Διυλιστηρίων, Ασπροπύργου, Μαγούλας και σε σημεία όπου εκτελούνται έργα. Πάντως, προβλήματα αναμένεται να παρουσιασθούν στην Κακιά Σκάλα, όπου λόγω των έργων ο δρόμος είναι πολύ στενός. Στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας θα γίνουν παρεμβάσεις στους κόμβους Απομάχων, Νέας Κηφισιάς, γέφυρας Βαρυμπόμπης, γέφυρας Κρυονερίου και όπου εκτελούνται έργα.

Στην Αττική, παρεμβάσεις και μονοδρομήσεις θα γίνουν, ανάλογα με τον φόρτο κυκλοφορίας, στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής, στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου και στη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο Πέραμα. Τα απογεύματα της Κυριακής και της Δευτέρας θα ληφθούν ανάλογα μέτρα για την επιστροφή των εκδρομέων.

Παράλληλα, σε ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο αλλά και σε κατοικημένες περιοχές και ιδιαίτερα σε σημεία όπου παρατηρείται συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων, θα περιπολούν σε ημερήσιες βάρδιες οχήματα, στα οποία θα επιβαίνουν τουλάχιστον δύο ένοπλοι αστυνομικοί και θα κινούνται σε τομείς των είκοσι χιλιομέτρων.

Τα περιπολικά θα βρίσκονται σε αυτά τα σημεία από τις επτά το πρωί έως τις εννέα το βράδυ και δεν θα απομακρύνονται από το τμήμα του δρόμου που έχει ορισθεί σαν πεδίο δράσης τους.

Θα κινούνται με τους φάρους σε λειτουργία και θα πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους ταχύτητας με ραντάρ.

Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται και σε επιλεγμένα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι αλκοτέστ. Κατά τη διάρκεια της εξόδου αλλά και της επιστροφής των κατοίκων της πρωτεύουσας, πεζοί τροχονόμοι θα βρίσκονται στα διόδια για να ελέγχουν τη χρήση ζωνών ασφαλείας και κράνους. Το εθνικό οδικό δίκτυο θα επιτηρείται και από αέρος με πτήσεις ελικοπτέρων.

Από την Τροχαία απευθύνεται έκκληση προς τους οδηγούς να τηρούν με σχολαστικότητα τους κανόνες κυκλοφορίας, να αποφεύγουν τη χρήση αλκοόλ, να τοποθετούν τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, να είναι προσεκτικοί και ψύχραιμοι και να υπακούουν στις υποδείξεις των τροχονόμων. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι σήμερα και τη Δευτέρα απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου μεγαλύτερου των 1,5 τόννων στις εθνικές οδούς, προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των Ι.Χ.

Πρόβα καλοκαιριού το τριήμερο

Πρόβα καλοκαιριού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και λίγοι θα καταφέρουν να αντισταθούν στην ιδέα της πρώτης βουτιάς στη θάλασσα.

Στους 35 βαθμούς Κελσίου έφθασε χθες η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως στη Λάρισα, το Αγρίνιο, τη Λαμία, τη Θήβα, το Αργος και την Αθήνα, τιμή πολύ υψηλή αν αναλογιστεί κανείς ότι η συνήθης μέση μέγιστη θερμοκρασία για τις παραπάνω περιοχές είναι αυτό το δεκαήμερο 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, οι τιμές των 35 και 36 βαθμών δεν είναι πρωτοφανείς για την εποχή. Τα ρεκόρ είναι 40,6 βαθμοί Κελσίου στο Αστρος (31-5-88), 40 βαθμοί στη Λάρισα (30-5-69), 39,6 βαθμοί στη Λαμία (23-5-73), 39 βαθμοί στο Τατόι (31-5-69) και 38 βαθμοί στη Ν. Φιλαδέλφεια (26-5-94). Πάντως, στη Β. Ελλάδα, οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν χθες 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Πολύ ζεστή θα είναι η ημέρα και σήμερα με τη θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα. Είναι όμως πιθανό να ανέβει ο… δείκτης δυσφορίας, καθώς θα ανέβουν οι τιμές της σχετικής υγρασίας. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν και πάλι τα 5 μποφόρ.

Το Σαββατοκύριακο μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί υψηλή. Προβλήματα ανέμων στη θάλασσα δεν θα υπάρχουν.

Τη Δευτέρα, εκτός από κάποιες καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται επικράτηση Βορειοδυτικών ανέμων που θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Ετσι, η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση σε όλη τη χώρα και το βράδυ της Τρίτης θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή