Μικρά δημοτικά «θαύματα» εν μέσω κρίσης

Μικρά δημοτικά «θαύματα» εν μέσω κρίσης

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο άκουσμα της λέξης «δήμος», οι πρώτες σκέψεις που έρχονται στο μυαλό είναι απλήρωτοι συμβασιούχοι, προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων, ελλειμματικά ταμεία. Σωστά; Λάθος! Ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, αποδεικνύεται ότι με μερικές απλές κινήσεις μπορούν να γίνουν θαύματα. Στη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα, υπάρχουν δήμοι με κοινωνικό πρόσωπο, με γεμάτα ταμεία που αξιοποιούνται για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την καθαριότητα, αλλά και για τη βοήθεια εκείνων που έχουν ανάγκη. Η «Κ» επικοινώνησε με πέντε δήμους οι οποίοι αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα όσων αποδεικνύουν ότι, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και «δρόμος».

Δήμος Π. Φαλήρου: «Σύνεση» και «χρηστή διαχείριση» είναι τα μυστικά της επιτυχίας για τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος το 2013 βραβεύθηκε από την Ε.Ε. ως leader of the year. Τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου είναι περίπου 9,5 εκατ. ευρώ, αλλά για να συμβεί αυτό, σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζεται ο ίδιος να συνδιαλέγεται με τους προμηθευτές προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές. «Το μυστικό είναι να είσαι κέρβερος με τη διαχείριση», λέει. Ως παράδειγμα ο κ. Χατζηδάκης φέρνει το νέο κλειστό γυμναστήριο, ο προϋπολογισμός του οποίου ήταν 10 εκατ. ευρώ, αλλά «το τελειώνουμε με 6,5». Οπως και άλλοι δήμοι, το Π. Φάληρο αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής. Εξίσου σημαντικό βεβαίως είναι και το «εσωτερικό νοικοκύρεμα». Στην κατεύθυνση αυτή έχουν μειωθεί οι τομείς συλλογής των απορριμμάτων, όπως και οι υπερωρίες, που από τις 200 ώρες τον μήνα, έχουν «πέσει» στις 16 ώρες.

Δήμος Παπάγου – Χολαργού: Εξοικονόμηση στις προμήθειες, ελαχιστοποίηση των απευθείας αναθέσεων, αλλά και η επιτυχής έκβαση δικαστικής εκκρεμότητας σε σχέση με την Αττική Οδό είναι τα «μυστικά της επιτυχίας» για τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, τα ταμειακά διαθέσιμα του οποίου ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ. «Προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε με όλους τους τρόπους, να πετύχουμε μεγαλύτερες εκπτώσεις και να ελαχιστοποιούμε τις απευθείας αναθέσεις», εξηγεί ο δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος, προσθέτοντας ότι ο δήμος λειτουργεί με 260 μόνιμους υπαλλήλους όταν θα έπρεπε να ήταν πάνω από 300. «Το μυστικό της επιτυχίας είναι να έχεις καλούς συνεργάτες και καλή συνεργασία με το προσωπικό», λέει. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη η κατασκευή ενός βρεφονηπιακού σταθμού, έργα για τα όμβρια, αναπλάσεις παιδικών χαρών, πεζοδρομίων, πλατειών, καθώς και ανανέωση του εξοπλισμού καθαριότητας. Παράλληλα, οι δημότες μπορούν, μέσω μιας εφαρμογής, του CitiFi, να φωτογραφίζουν προβλήματα και να τα αποστέλλουν στον δήμο προς επίλυση.

Δήμος Γλυφάδας: Την τελευταία τριετία σημείωσε αύξηση των ταμειακών διαθέσιμων κατά 9 εκατ. ευρώ. Aπό τη νέα χρονιά, σχεδιάζεται οριζόντια μείωση στα δημοτικά τέλη κατά 10% για κατοικίες και επαγγελματική στέγη, και κατά 50% για τις τρίτεκνες οικογένειες, ενώ παράλληλα γίνονται έργα υποδομής. Πώς συνέβη αυτό; «Με απλές κινήσεις νοικοκυρέματος των οικονομικών, με περιορισμό των δαπανών και φυσικά αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων», λέει ο δήμαρχος Γλυφάδας και πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Παπανικολάου.

Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν 6.000 ακίνητα τα οποία ήταν καταγεγραμμένα στον δήμο αλλά όχι στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται δημοτικά τέλη και ΤΑΠ. Από τον εντοπισμό τους εισρέει πλέον ετησίως στα δημοτικά ταμεία 1,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σταμάτησαν υπέρογκες χρεώσεις από την ΕΥΔΑΠ οι οποίες προέρχονταν από… αγνώστου θέσεως μετρητές, εισπράχθηκαν βεβαιωμένες οφειλές, ενώ από τη μεταστέγαση υπηρεσιών σε νέο κτίριο εξοικονομούνται 8.525 ευρώ μηνιαίως.

Δήμος Αλίμου: Μπορεί τα ταμεία να εξακολουθούν να είναι ελλειμματικά, ωστόσο το χρέος έχει μειωθεί κατά 12 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2014, και πλέον ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ. Στο μεσοδιάστημα έχουν γίνει έργα υποδομής, ασφαλτοστρώσεις, ενώ σε εξέλιξη είναι η αναβάθμιση αθλητικών χώρων, η αντικατάσταση του φωτισμού με LED χαμηλής κατανάλωσης, αναπλάσεις παιδικών χαρών αλλά και πεζοδρομίων. «Το μυστικό είναι η εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων, σκληρή οικονομία και στοχευμένη χρήση των χρημάτων. Κάνουμε σαφάρι προς ανεύρεση πόρων», εξηγεί ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης. Και από πού προέρχονται αυτοί οι πόροι; Από το ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Αττικής από τα προγράμματα Leader, αλλά και με μείωση των ανελαστικών δαπανών. Ο Δήμος Αλίμου, εσχάτως, διέκοψε τη συνεργασία του με τη ΔΕΗ και συνεργάζεται πλέον με εναλλακτικό πάροχο, εξοικονομώντας περί τις 100.000 ευρώ τον χρόνο.

Δήμος Περιστερίου: Πρόκειται για έναν δήμο με έντονο κοινωνικό προφίλ και βασικό στόχο τη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. «Το πρώτο μέλημά μας είναι να ταΐσουμε τους συμπολίτες μας, να εξασφαλίσουμε τα εμβόλια για τα παιδιά που οι γονείς τους δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα», εξηγεί ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, πλέον, ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, και το μεγαλύτερο μέρος τους παρέχεται για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων. Μεταξύ άλλων, λειτουργούν κοινωνικά ιατρεία και φροντιστήρια, ενώ ο δήμος παρέχει κάθε μήνα τα τρόφιμα και τα είδη καθαριότητας σε 197 παιδιά που σπουδάζουν σε 19 πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα, εξασφαλίζει τα απαραίτητα του πρώτου χρόνου ζωής νεογέννητων παιδιών που οι γονείς τους δεν έχουν τη δυνατότητα. Πέραν αυτών, γίνονται έργα υποδομής, λειτουργούν δύο κολυμβητήρια ολυμπιακών διαστάσεων, ενώ υπάρχουν τρεις σταθμοί του μετρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή