Μυτιλήνη: Για επισκευές ναών και όχι για τους σεισμοπαθείς τα χρήματα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Μυτιλήνη: Για επισκευές ναών και όχι για τους σεισμοπαθείς τα χρήματα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν απαντά ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου Ιάκωβος τι απέγιναν τα 150.000 δολάρια Αυστραλίας που εστάλησαν στις 25 Ιουλίου στη Μητρόπολη για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων της Λέσβου από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, Αρχιμανδρίτη, Ιάκωβο Καραμούζη, με θέμα την επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών που αποκάλυψε τη δωρεά από τις 29 Σεπτεμβρίου στον δημοσιογράφο Μαρίνο Ορφανό για την τοπική εφημερίδα Λέσβου «Εμπρός» και με τη σειρά του παρέπεμψε στο Μητροπολίτη, που δεν απαντά.

Μόνο ο τέως δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος φέρεται να έχει επικοινωνήσει με το Μητροπολίτη για το επίμαχο ζήτημα και όπως μετέφερε στην «Κ», «κατά δήλωση που μου έκανε ο Μητροπολίτης, η εν λόγω δωρεά έχει σκοπό την επισκευή των 23 ναών που έπληξε ο εγκέλαδος της 12ης Ιουνίου». Το ίδιο έγραψε σε σχόλια στο Facebook ο ιερέας Στρατής Γιουσμάς τονίζοντας ότι τα εν λόγω χρήματα έχουν δοθεί για όλους τους Ναούς και ότι απαιτούνται να προηγηθούν μελέτες από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Εν τούτοις, η Εγκύκλιος που απέστειλε προς όλες τις ενορίες της η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για την πραγματοποίηση του εράνου, με την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού στις 2 Ιουλίου, δηλαδή μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου σημειώνει: «… η πρόσφατος φοβερή θεομηνία από σεισμόν καταστροφικής ισχύος (6,4 ρίχτερ!), που έπληξε τη Νήσον Λέσβον (Μυτιλήνη) και κατάστησαν ακατοίκητους εκατοντάδες κατοικιών και πλείστους άλλους χώρους δημοσίου βίου, μεταξύ των οποίων κυρίως επλήγησαν και οι γνωστοί ταλαιπωρούμενοι μετανάστες, ως πρόσφυγες, δεν είναι δυνατό να μας αφήσει αδιάφορους. Παρακαλείστε λοιπόν να περιφέρετε ειδικόν δίσκον για τον εν λόγω σκοπόν…».

Μυτιλήνη: Για επισκευές ναών και όχι για τους σεισμοπαθείς τα χρήματα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας-1

Ολόκληρη η εγκύκλιος που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός.

Ετσι καθίσταται σαφές ότι ο δίσκος που συγκέντρωσε 150.000 δολάρια από δεκάδες ενορίες της Αυστραλίας, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα της οικείας Αρχιεπισκοπής «Το Βήμα της Εκκλησίας».  Πέραν αυτού ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας, Κώστας Σταυρινός τόνισε στην «Κ» ότι «ούτως ή άλλως το κράτος προβλέπει τη συνδρομή των Ναών, εκτός των δημόσιων κτιρίων χρηματοδοτώντας 870 ευρώ το τετραγωνικό. Και πρόσθεσε: «Εμείς το μόνο που ζητάμε είναι να υλοποιηθεί ο σκοπός του εράνου, όπως πραγματοποιήθηκε από την Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας, δηλαδή για τους σεισμόπληκτους της Λέσβου, καθώς και να γίνει σωστή διαχείριση των χρημάτων». Κατέληξε, αναφέροντας ότι αυτή την περίοδο «ο Σύλλογος συγκεντρώνει χρήματα για να δοθούν στους σεισμοπαθείς αφυγραντήρες και θερμοπομποί. Γιατί δεν το κάνει αυτό η Μητρόπολη;».

Ας σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Βρισαγωτών απευθύνθηκε και στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος τους παρέπεμψε στην Ιερά Σύνοδο. Με νέα επιστολή τους στην Ιερά Σύνοδο στις 9 Οκτωβρίου ζητούν τη διαμεσολάβησή της.

Μυτιλήνη: Για επισκευές ναών και όχι για τους σεισμοπαθείς τα χρήματα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας-2

Οι ενορίες της Αυστραλίας που συγκέντρωσαν 150.000 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή