Λίγο, καλό, ακριβότερο το κρασί εσοδείας 2017

Λίγο, καλό, ακριβότερο το κρασί εσοδείας 2017

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χρονιά για διδακτορικό στην αμπελουργία της περιοχής» χαρακτηρίζει το 2017 ο ιδιοκτήτης και οινολόγος του κτήματος Alpha, στο Αμύνταιο, Αγγελος Ιατρίδης. «Ολα έγιναν φέτος όπως λένε τα συγγράμματα, γι’ αυτό και έχουμε μια εξαιρετική χρονιά όσον αφορά την ποιότητα» λέει ακόμα έκπληκτος που είδε στην πράξη όσα ιδανικά έχει διαβάσει στα βιβλία. Αρκούσε ένας ξαφνικός παγετός στο τέλος Απριλίου, για να παγώσουν τα μάτια και να μειωθεί η παραγωγή περίπου στο 50%. «Είχαμε τη μικρότερη παραγωγή της δεκαπενταετίας στο κτήμα μας. Σαν τα μικρά κόμματα στις εκλογές. Βλέπαμε να έρχονται τα στοιχεία-αποτελέσματα του τρύγου από κάθε αμπέλι και ελπίζαμε ότι θα ανέβουν τα ποσοστά. Ομως, μέχρι το τέλος του τρύγου παρέμειναν χαμηλά», συμπληρώνει ο κ. Ιατρίδης.

Μας λέτε δηλαδή ότι θα ακριβύνουν τα κρασιά εσοδείας 2017; «Κανονικά η αύξηση θα έπρεπε να είναι ανάλογη της μείωσης παραγωγής, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Πάντως, μια αύξηση θα υπάρχει».

Για τρύγο φτωχό σε ποσότητα, ποιοτικό αλλά ακριβό κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) στη συνολική αποτίμηση της φετινής εσοδείας. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, φάνηκαν οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στο αμπέλι: ακραίες θερμοκρασίες και λιγότερες βροχοπτώσεις. Οι περισσότερες αμπελουργικές ζώνες σε όλη την Ελλάδα είχαν πιο ψυχρό χειμώνα, πιο θερμό καλοκαίρι και παρατεταμένη ανομβρία. Ο ελληνικός αμπελώνας προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, ειδικά μάλιστα οι ελληνικές ποικιλίες, δίνοντας μικρότερη παραγωγή, υγιή σταφύλια και σπουδαία φαινολική ωριμότητα.

«Η εσοδεία 2017 θα είναι μία από τις καλύτερες χρονιές για τις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας μας, τη Νεμέα, τη Μαντίνεια, τη Νάουσα», τονίζει ο ΣΕΟ. Στα οινοποιεία της Μακεδονίας έφθασαν πολύ καλής ποιότητας σταφύλια. Ειδικά στη Δράμα (όπου συγκεντρώνονται πολλές οινοποιητικές επιχειρήσεις) η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 15-20%. Πρόκειται όμως, σύμφωνα με το ΣΕΟ για την καλύτερη χρονιά της δεκαετίας, όσον αφορά την ποιότητα λόγω της έλλειψης βροχών την εποχή του τρύγου. Ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα πρώτης ύλης έδωσαν και οι αμπελώνες του Αγίου Ορους.

«Χρονιά έκπληξη» το 2017 για τα ερυθρά κρασιά της Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποδίδεται στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες –για τους αμπελώνες– του Σεπτεμβρίου.

Στην περιοχή της Γουμένισσας οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ σπάνιες για τα ελληνικά δεδομένα. Δεκαεπτά μέρες με θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου και μικρή πτώση της θερμοκρασίας σχετικά τη νύχτα. Οι ελληνικές ποικιλίες τα έβγαλαν πέρα καλύτερα με τις ερυθρές, που έδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα

Στη Νάουσα, οι καιρικές συνθήκες ήταν φέτος ιδανικές για το αμπέλι, με αποτέλεσμα οι οινοποιοί της περιοχής να μιλούν για «εξαιρετική χρονιά που θα δώσει οίνους μακράς παλαίωσης».

Αττική και Βοιωτία

Στην Αττική και στη Βοιωτία η μείωση της παραγωγής στο Σαββατιανό έφθασε στο 50%. Στην Πελοπόννησο, στη Νεμέα η παραγωγή μειώθηκε κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, αλλά το 2017 προβλέπεται πολύ καλή χρονιά για το Αγιωργίτικο. Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Μαντίνεια για το Μοσχοφίλερο.

Μείωση παραγωγής σε ποσοστό 30%-50% και στη Σαντορίνη, όπου οι τιμές για τους αμπελουργούς ξεπέρασαν τα 3 ευρώ το κιλό σε σχέση με πέρυσι που ήταν 2,7 ευρώ. «Πολύ καλή ποιότητα, πολύ μικρή ποσότητα» περιγράφει λακωνικά τον τρύγο στο νησί ο οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή