Το ΔΙΚΑΤΣΑ «κόβει» ΑΕΙ εξωτερικού

Το ΔΙΚΑΤΣΑ «κόβει» ΑΕΙ εξωτερικού

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόνο ημέρες μετά τις επισημάνσεις στην «K» του πρώην υπουργού Υγείας, καθηγητή Καρδιολογίας και βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρη Κρεμαστινού, περί πτυχίων αμφιβόλου ποιότητας από πανεπιστήμια του εξωτερικού, και τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι, ωστόσο, ζητούν «αυστηρότερες και αντικειμενικότερες εξετάσεις» από το ΔΙΚΑΤΣΑ, το Κέντρο αποφάσισε τη διακοπή της συνεργασίας του με τέσσερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Απόφαση που ίσως αποτελεί πρόκριμα για επανεξέταση του όλου πλαισίου αναγνώρισης πτυχίων από ξένα πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, οι τίτλοι που θα απονεμηθούν από τα παρακάτω ιδρύματα -για όσους ξεκινήσουν τις σπουδές τους μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2001- δεν θα κριθούν από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Πρόκειται για: την Ακαδημία Μουσικής και Χορού της Φιλιππούπολης (Academy of Music and Dance, Plovdiv), το Πανεπιστήμιο Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και Γεωδαισίας της Σόφιας (University of Architecture, Civil Engineering and Geodesy), το Κρατικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Τασκένδης στο Ουζμπεκιστάν (Tashkent State Technical University, named after Abur Raikhon Beruni) και την Κρατική Ακαδημία Πολεοδομίας του Χαρκόβου της Ουκρανίας (Kharkov State Municipal Academy). Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα ιδρύματα αυτά δεν παρέχουν τα απαιτούμενα για την αξιολόγηση και αναγνώριση των τίτλων που απονέμουν στοιχεία κι έτσι κρίνεται αναγκαία η παύση της συνεργασίας του ΔΙΚΑΤΣΑ μαζί τους.

Η κίνηση αυτή αποτελεί έμμεση απάντηση στο αίτημα που εξέφρασαν πρόσφατα και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ζητώντας «να αλλάξει το διαβλητό καθεστώς του ΔΙΚΑΤΣΑ και να τιμωρηθούν όσοι το επηρεάζουν», όπως είχε τονίσει στην «K» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Κοντολέων, ενώ επαναφέρει το ζήτημα της ποιότητας των σπουδών που παρέχουν κάποια από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία του ΔΙΚΑΤΣΑ, μόλις ο ένας στους τρεις αποφοίτους Ιατρικών Σχολών εκτός Ε.Ε. περνά με επιτυχία τις απαραίτητες εξετάσεις αναγνώρισης του πτυχίου του. Οι αιτήσεις για τις φετινές εξετάσεις ανέρχονται σε 1.100, ενώ πέρυσι εξετάσθηκαν συνολικά 1.550 πτυχιούχοι, εξετάσεις στις οποίες μόλις το 33,9% πέρασε το μάθημα της Παθολογίας και το 42,7% το μάθημα της Χειρουργικής.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως ακόμα δεν έχουν διεξαχθεί οι εξετάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ αποφοίτων σχολών του εξωτερικού ένα χρόνο μετά την απόκτηση των πτυχίων τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχ. Σταθόπουλος, στη χθεσινή συνεδρίαση, δήλωσε πως θα υπάρξει μια προσθήκη κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα προβλέπει ότι σε εξέταση DNA θα υποχρεούνται και οι ομογενείς. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν και χθες αντιρρήσεις για διατάξεις του νομοσχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή