Προπόνηση σε άμυνα και επίθεση στο Διαδίκτυο

Προπόνηση σε άμυνα και επίθεση στο Διαδίκτυο

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν προπονητές που στήνουν την ομάδα τους στο γήπεδο οι Χάρης Μυλωνάς και Παναγιώτης Παπαντωνίου μοιράζουν θέσεις και ρόλους. «Δεν θα πάτε εκεί χωρίς στρατηγική», λένε. Οι παίκτες της εθνικής ομάδας κυβερνοασφάλειας βυθίζονται στις οθόνες των υπολογιστών τους και η εικονική άσκηση ξεκινά. Ανάλογα με τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, ορισμένοι αναλαμβάνουν το κομμάτι του προγραμματισμού και άλλοι εκείνο της κρυπτογραφίας. Ο χρόνος ήδη μετράει αντίστροφα. Η μέρα της μεγάλης αναμέτρησης πλησιάζει.

Το περασμένο Σάββατο, στο ισόγειο του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, επί οκτώ ώρες τα δέκα μέλη της εθνικής ομάδας προπονούνταν για τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας που θα διεξαχθεί 30 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου στη Μάλαγα της Ισπανίας. Υπό την καθοδήγηση πιο έμπειρων παικτών της περυσινής ομάδας, αντιμετώπιζαν σε ζωντανό χρόνο διαφορετικά σενάρια κυβερνοεπιθέσεων.

Ως διαχειριστές ασφαλείας σε υποτιθέμενη εταιρεία, έπρεπε να αποκρούσουν επιθέσεις και να καλύψουν κενά στο σύστημά τους. Μεταξύ τους δεν μιλούσαν με μικρά ονόματα, αλλά με τα διαδικτυακά ψευδώνυμα που εδώ και χρόνια έχουν υιοθετήσει. Η ειδική πλατφόρμα στην οποία δρούσαν ήταν συνδεδεμένη με τις Βρυξέλλες και στο τέλος ειδικοί θα τους ενημέρωναν για τις επιδόσεις και τις αδυναμίες τους.

Η στελέχωση της ομάδας έγινε μετά τη διεξαγωγή προκριματικών αγώνων τον περασμένο Ιούνιο. Οι περίπου 50 συμμετέχοντες τότε κλήθηκαν να λύσουν online μια σειρά απαιτητικών γρίφων σε θέματα ασφάλειας δικτύων με σκοπό να επιλεγούν οι δέκα καλύτεροι. Ανάμεσά τους βρίσκονται πλέον φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, αλλά και του αντίστοιχου Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, νέοι εργαζόμενοι, αλλά και αυτοδίδακτοι μαθητές.

Ο Λευτέρης Τουλουμτζίδης είναι το νεαρότερο μέλος. Η «Κ» είχε συναντήσει τον 15χρονο μαθητή την άνοιξη, σε αναμέτρηση Ελλήνων χάκερ. Ο μαθητής είχε ταξιδέψει με τους γονείς του από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης στην Αθήνα για να πάρει μέρος στο διαγωνισμό «Ethihak» που διοργάνωσε η ιστοσελίδα secnews.gr. Στόχος ήταν η ανάδειξη της ηθικής πλευράς των χάκερ.

Μεγάλη πρόκληση

Από εκείνον και αντίστοιχους παλαιότερους διαγωνισμούς έχουν περάσει σχεδόν όλα τα μέλη της εθνικής ομάδας. Η συμμετοχή τους όμως στη διεθνή αναμέτρηση που θα διεξαχθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) αποτελεί για όλους μεγάλη πρόκληση. «Θα αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία», λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Χρήστος Ξενάκης, που παρακολουθεί ως επικεφαλής από κοντά τις προπονήσεις της ομάδας. Προσθέτει ότι –παρά την οικονομική κρίση– ο συγκεκριμένος κλάδος έχει μεγάλες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και στην Ελλάδα. Το βλέμμα εταιρειών θα είναι στραμμένο σε λίγες εβδομάδες στη Μάλαγα. Αλλωστε, στόχος του ευρωπαϊκού διαγωνισμού είναι η «ανεύρεση, προσέλκυση και ανάδειξη νέας γενιάς ταλέντων». Γι’ αυτό και έχει θεσπιστεί ηλικιακό όριο (από 15 έως 25 ετών) για τους συμμετέχοντες.

Ο Χάρης Μυλωνάς ήταν μέλος της περυσινής ομάδας, η οποία κατετάγη πέμπτη. Πλέον έχει ρόλο προπονητή, μαζί με τους Παναγιώτη Παπαντωνίου, Θωμά Τομπούλη και Χάρη Πυλαρινό. Εξηγεί ότι μία από τις ασκήσεις που θα κληθούν να λύσουν οι νέοι παίκτες μπορεί να περιλαμβάνει την αποκρυπτογράφηση μηνύματος που έχει τοποθετηθεί σε εικόνα τύπου .jpg. Θυμάται ακόμη ότι μία από τις τελευταίες προκλήσεις πέρυσι είχε οδηγήσει την ελληνική ομάδα στους δρόμους, σε αναζήτηση της λύσης. «Μας είχαν παρουσιάσει ένα μηχάνημα που ξεκλείδωνε με δακτυλικό αποτύπωμα και μας έδειξαν μέσα στην αίθουσα τον κάτοχό του. Επρεπε με κάποιον τρόπο να το αντιγράψουμε. Βγήκαμε έξω, αγοράσαμε σιλικόνη και άλλα ειδικά υλικά και καταφέραμε να ξεκλειδώσουμε τη συσκευή», λέει.

Στη φετινή ομάδα συμμετέχουν ακόμη οι Μάριος Γύφτος, Φάνης Δημάκης, Γιάννης Ζαχαριουδάκης, Νίκος Καμαρινάκης, Ευστράτιος Καπλανέλης, Παύλος Κολιός, Πέτρος Μάντος, Γιώργος Τσεκαλάς και Τάσος Τσιμπούκης. Την προετοιμασία τους υποστηρίζουν πάνω από δέκα χορηγοί στο κομμάτι του τεχνικού εξοπλισμού αλλά και της μετάβασης στην Ισπανία και τα νέα τους παρουσιάζονται στο www.ecsc.gr. Αυτός ο διαγωνισμός πάντως προσφέρει μία ακόμη ευκαιρία: να κρατηθούν οι ταλαντούχοι νέοι μακριά από κακόβουλες ενέργειες και να διοχετεύσουν τις γνώσεις τους στην αντιμετώπιση διαδικτυακών απειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή