Δήμαρχος Θήρας: «Σπίτια αντί επιδόματος στους εκπαιδευτικούς»

Δήμαρχος Θήρας: «Σπίτια αντί επιδόματος στους εκπαιδευτικούς»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να χτιστούν σπίτια για εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους τα οποία θα νοικιάζονται με χαμηλό αντίτιμο, σε έκταση του Δήμου Θήρας, αντιπροτείνει ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για τις συνθήκες στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περιοχές με έντονη τουριστική ανάπτυξη, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προτάθηκε η παροχή επιδόματος ύψους 100 ευρώ στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα μεταβούν στα νησιά.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Θήρας μιλώντας στην «Κ» ανέφερε ότι το επίδομα, το οποίο θα καταβάλλουν οι δήμοι, δεν λύνει το πρόβλημα. «Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τα διαθέτουν μέσω της πλατφόρμας Airbnb. Προτείνουμε να χτιστούν σπίτια σε συγκεκριμένη έκταση η οποία ανήκει στον δήμο με συγχρηματοδότηση από τον Δήμο Θήρας και το κράτος, τα οποία να ενοικιάζονται με χαμηλό μίσθωμα όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς αλλά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν διαθέτουν κατοικία». Ο υπουργός Εσωτερικών φάνηκε θετικός όσον αφορά το χτίσιμο μόνιμων κατοικιών, τόνισε όμως ότι, στο μεταξύ, πρέπει να βρεθεί άμεση λύση. Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη, «υπήρξε η δέσμευση να δρομολογήσουμε λύσεις, έτσι ώστε να κατασκευαστούν ή να μετασκευαστούν, για την ακρίβεια, κάποιες υπάρχουσες δομές, οι οποίες θα καλύπτουν το θέμα της στέγασης. Πιο σημαντικό όμως είναι το βραχυπρόθεσμο θέμα». Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κούκας θα δώσει επίδομα 1.000 ευρώ τον χρόνο στους εκπαιδευτικούς και κάλεσε επίσης και τον δήμαρχο Θήρας να πράξει το ίδιο. Από την πλευρά του, ο κ. Ζώρζος ζήτησε λίγο χρόνο προκειμένου να αποφασίσει.

Ο κ. Ζώρζος, πάντως, τονίζει ότι ο Δήμος Θήρας δεν μπορεί να στηρίξει μόνον τους εκπαιδευτικούς, όταν στο νησί βρίσκονται 500 δημόσιοι υπάλληλοι. Εξηγεί ότι η Σαντορίνη έχει περίπου 4.000 μαθητές και άρα στο νησί έρχονται κάθε χρόνο αρκετοί εκπαιδευτικοί –φέτος 140– ως αναπληρωτές. «Αν δοθεί τώρα κάποιο επίδομα, τα χρήματα θα εξανεμιστούν και του χρόνου θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα», τονίζει ο δήμαρχος της Σαντορίνης.

Πάντως, οι 89 εκπαιδευτικοί που έφτασαν στο νησί αρχές Σεπτεμβρίου έχουν τακτοποιηθεί, σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο, ενώ περίπου 50 ακόμη που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες θα φιλοξενηθούν για δύο εβδομάδες σε ξενοδοχείο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή