ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς δρούσε η σπείρα που διακινούσε αναβολικά σε Ελλάδα και εξωτερικό

pos-droyse-i-speira-poy-diakinoyse-anavolika-se-ellada-kai-exoteriko

Λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης που παρασκεύαζε και διακινούσε αναβολικά φάρμακα στην Ελλάδα και το εξωτερικό έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Η σπείρα, η οποία δρούσε από το 2013, αποτελούνταν από δύο «πυρήνες». Ο πρώτος πυρήνας ήταν επιφορτισμένος κυρίως με την κατ’ επάγγελμα διακίνηση και εμπορία των αναβολικών, τα οποία προμηθεύονταν από τον δεύτερο πυρήνα, ο οποίος είχε αναλάβει την παρασκευή και αποθήκευση των σκευασμάτων.

pos-droyse-i-speira-poy-diakinoyse-anavolika-se-ellada-kai-exoteriko0

Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης, είχαν συστήσει δύο πλήρως εξοπλισμένα παρασκευαστήρια – εργαστήρια και αποθηκευτικό χώρο στην Αττική, ενώ για την κατασκευή των ετικετών των συσκευασιών, χρησιμοποιούσαν ειδικά διαμορφωμένο χώρο ως τυπογραφείο.Για τη διακίνηση των σκευασμάτων χρησιμοποιούσαν Ι.Χ. αυτοκίνητα, τόσο ιδιοκτησίας τους, όσο και άλλων προσώπων, ενώ για τη μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων χρησιμοποιούσαν και φορτηγά.

Επιπλέον, για τις αποστολές των δεμάτων, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, (σε χώρες όπως Ισπανία, Βουλγαρία, Μάλτα, Αγγλία, Ολλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, Ρουμανία, Μεξικό κ.α.), χρησιμοποιούσαν εταιρείες ταχυμεταφορών και μεταφορικές, ενώ προκειμένου να μην είναι δυνατή η συσχέτισή τους με αυτές, δήλωναν ψευδή στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας ή επωνυμίες ανύπαρκτων νομικών και φυσικών προσώπων.

pos-droyse-i-speira-poy-diakinoyse-anavolika-se-ellada-kai-exoteriko2

16 συλλήψεις

Συνολικά, για την υπόθεση συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής συνολικά 16 άτομα, 15 ημεδαποί, ηλικίας από 23 έως 63 ετών και μια 26χρονη Ρωσίδα.

Η επιχείρηση εξάρθρωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης. Το σύνολο των κατασχεθέντων ουσιών και σκευασμάτων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 2.000.000 τεμάχια, ενώ με βάση τις προσδιορισμένες τιμές πώλησης, εκτιμάται ότι η συνολική αξία τους υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ και οι διαφυγόντες φόροι (Φ.Π.Α. και φόρος εισοδήματος) από την πώλησή τους ξεπερνούν τα 3.000.0000 ευρώ.