ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο φως η βιομηχανία αναβολικών έπειτα από κατασχέσεις δεμάτων

sto-fos-i-viomichania-anavolikon-epeita-apo-katascheseis-dematon-2214251

Κατασχέσεις δεμάτων με χρήματα και αναβολικά από τις τελωνειακές αρχές Γερμανίας και Ιταλίας οδήγησαν την οικονομική αστυνομία στην εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παρασκευής και διακίνησης αναβολικών με έδρα την Ελλάδα. Τον Μάρτιο, ενδεικτικά, Γερμανοί τελωνειακοί εντόπισαν τρία δέματα με αναβολικά που είχαν ταχυδρομηθεί από την Αττική και είχαν τελικό προορισμό την Ισπανία. Η αποστολή των σκευασμάτων είχε γίνει μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών που έχει την έδρα της στο Κορωπί.

Ελληνες αστυνομικοί μετέβησαν στο κατάστημα και κατάσχεσαν το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας και τα σχετικά δελτία αποστολών. Από την έρευνα που ακολούθησε, ταυτοποίησαν τον αποστολέα: πρόκειται για 33χρονο κάτοικο Γέρακα και έναν από τους συλληφθέντες της προχθεσινής αστυνομικής επιχείρησης. Εγινε άρση απορρήτου στο κινητό του τηλέφωνο και από την ανάλυση του κύκλου των επαφών του η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τα μέλη και τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης. Από την οικονομική αστυνομία συνελήφθησαν την Τρίτη δεκαέξι άτομα, κατασχέθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια αναβολικά χάπια και 344.000 ευρώ σε μετρητά.

Το κύκλωμα είχε ξεκινήσει τη δράση του το 2013 και είχε υπό τον έλεγχό του μια αποθήκη στα Γλυκά Νερά και δύο παρασκευαστήρια αναβολικών σε Ρέντη και Βοτανικό. Οι συλληφθέντες εμφανίζονται ως ανεπάγγελτοι, δήλωναν μηδενικά εισοδήματα στην εφορία, ωστόσο η αξία των κατασχεθέντων αναβολικών φαρμάκων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Η δράση τους δεν περιοριζόταν στην Ελλάδα καθώς εντοπίστηκαν αποστολές απαγορευμένων ουσιών σε Ισπανία, Βουλγαρία, Μάλτα, Αγγλία, Ολλανδία, Λιθουανία, ακόμα και στο Μεξικό. Από την έρευνα στα κατασχεμένα δελτία αποστολής διαπιστώθηκε, για παράδειγμα, εξαγωγή αναβολικών στη Μάλτα με παραλήπτη «αθλητή» του bodyduilding που είχε κατακτήσει μια από τις πρώτες θέσεις σε αγώνα του 2015 στη νησιωτική χώρα (Malta Bodybuilding and Fitness International Grand Prix). Με τον ίδιο τρόπο διαπιστώθηκε ότι προμήθευσαν αθλητές που μετείχαν σε αγώνες στην Ισπανία, τη Λιθουανία και φυσικά την Ελλάδα. Ενδεικτικά, έχουν καταγραφεί τηλεφωνικές συνομιλίες ενός από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας με 35χρονο ιδιοκτήτη καταστήματος πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής που τυγχάνει διακριθείς σε αγώνες το 2009 και το 2011.

Α.: «Ωραία, πες μου τι θέλεις; Μόνο λιποδιαλύτη;».

Β.: «Θέλω… ναι. Δε θέλω να ’ναι καμιά μούφα, μαλ….».

Α.: «Οχι ρε, θα σου πάρω καλό», ακούγονται να λένε σε καταγεγραμμένες συνομιλίες με πελάτες τα μέλη του κυκλώματος.

«Σημαντική» χαρακτήρισε την εξάρθρωση της σπείρας ο επικεφαλής της οικονομικής αστυνομίας Ανδρέας Αποστολόπουλος. Οι 16 συλληφθέντες πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν αύριο στον ανακριτή.

«Πρόκειται για ογκώδη δικογραφία με πολλούς κατηγορουμένους. Στη διάρκεια της κύριας ανάκρισης θα διακριβωθεί τυχόν ποινική εμπλοκή καθενός από τους εντολείς μου», δήλωσε στην «Κ» ο συνήγορος των συλληφθέντων Κωνσταντίνος Γώγος.