Διάκριση το ελάχιστο ύψος για τις αστυνομικές σχολές

Διάκριση το ελάχιστο ύψος για τις αστυνομικές σχολές

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο ελάχιστο απαιτούμενο ύψος για γυναίκες και άνδρες που επιθυμούν να εγγραφούν σε αστυνομικές σχολές, σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Δικαστήριο, εξετάζοντας υπόθεση Ελληνίδας υποψήφιας για εγγραφή σε σχολή της αστυνομίας, απεφάνθη ότι ο καθορισμός ελάχιστου αναστήματος κοινού για όλους τους υποψηφίους «αποτελεί έμμεση διάκριση, δεδομένου ότι θέτει σε μειονεκτική θέση ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών παρά ανδρών». Μέχρι σήμερα, το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία ανεξαρτήτως φύλου είναι το 1,70 μ.

Το ΔΕΕ σημειώνει ότι το κοινό για όλους ελάχιστο ύψος μπορεί να μη συνιστά έμμεση διάκριση μόνο εφόσον η ρύθμιση δικαιολογείται αντικειμενικά για την εξασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των αστυνομικών υπηρεσιών και εάν τα μέσα για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι πρόσφορα και αναγκαία, στοιχεία που θα πρέπει να εξετάσει ο εθνικός δικαστής.

Πάντως, όπως διευκρινίζει το ΔΕΕ, μολονότι ορισμένα αστυνομικά καθήκοντα απαιτούν ενδεχομένως σωματική δύναμη και προϋποθέτουν ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, δεν ισχύει το ίδιο για ορισμένα άλλα, όπως η συνδρομή προς τους πολίτες ή η ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή